אחרי לילה של לימודי תורה, באיזור השעה 5 לפנות בוקר, נסעו רפאל ולביא (שמות בדויים) לביקור שגרתי במקווה. בכניסה למקווה השניים התפצלו למספר דקות. בזמן שלביא פנה למלתחות, רפאל התקדם למקווה עצמו.
כמה דקות לאחר מכן, כשיצא מהמלתחות, מצא לביא את רפאל לבד במי המקווה, כשראשו שמוט ושקוע בתוך המים. בלן או אחראי מטעם המקווה לא היה בנמצא. לביא מיהר לרפאל, והבחין שאפו מדמם. הוא החל לצעוק, ומספר עוברי אורח ששמעו אותו הזעיקו אמבולנס.
הגורם האנושי – או העדרו – תרמו לחומרת הטרגדיה
באופן טרגי, הכניסה הפתוחה היחידה למקווה הייתה באמצעות שער ברזל מסתובב, שהותקן בכניסה. השער הזה לא אפשר לצוותי הרפואה להכניס ציוד חיוני, כמו ציוד החייאה מתקדם ואלונקה לטיפול ופינוי מהירים של רפאל. כונן מד"א שהגיע למקום החל לבצע פעולות החייאה ידניות ללא הציוד.
בעוד שברפאל מבוצעת החייאה, לביא רץ לאתר את בלן המקווה – שנמצא לבסוף בבית הכנסת הסמוך, כדי לקחת ממנו את המפתח לדלת הכניסה הראשית של המקווה ולאפשר כניסת אמבולנס, ציוד וצוות רפואי למקום.
לבסוף פונה רפאל לבית החולים כאשר מבוצעות בו פעולות החייאה. למרבה הצער, פעולות ההחייאה לא צלחו – ומותו של רפאל נקבע זמן קצר לאחר הגעתו לבית החולים.
בדו"ח הבדיקה שנעשה לאחר המוות צוין כי נמצא פצע שפשוף עדין בקרקפת של רפאל. למרות שממצא זה לא מלמד על חבלת ראש משמעותית, כלומר כזו שהייתה יכולה לגרום למוות, אותה חבלת ראש בהחלט יכלה להיגרם ממעידה שגרמה לאובדן הכרה קצר. כך, אותה חבלת ראש קלה יכלה להיות הגורם הראשוני לשקיעה של ראשו של רפאל מתחת לפני המים, וכתוצאה מכך – לטביעתו.
חוות הדעת הרפואית שסיפקה קבוצת ג'סטיס חיזקה לאין שיעור את תביעת הנזיקין
משפחתו של רפאל החליטה להגיש תביעה כנגד העירייה המפעילה את המקווה. באמצעות עו"ד שירה פינקלשטיין, המשפחה פנתה לקבוצת ג'סטיס, כדי שתסייע בידה במימון התביעה.
לאחר בחינת הפרטים, נעתרה ג'סטיס לבקשה. ג'סטיס סייעה במימון ובקבלת חוות דעת מרופא מומחה, בה נכתב כי טביעה הייתה גורם מוות אפשרי ביותר.
בנסיבות הללו, היעדרותו של הבלן מהמקום הייתה משמעותית ביותר – שכן אם היה נוכח, היה מיד מחלץ את רפאל ומציל את חייו. לפיכך, היעדרותו הייתה הגורם המרכזי לכך שהאירוע העצוב הסתיים במותו של רפאל בגיל 32 בלבד.
המומחה הרפואי הוסיף כי גם בהנחה הלא סבירה שמותו של רפאל נגרם מסיבה אחרת – נוכחותו של הבלן או מציל במקום הייתה מאפשרת ביצוע פעולות החייאה בסיסיות במנוח, ובמקביל הזעקת עזרה מיידית של צוות רפואי והכנסתו המהירה למתחם. במקרה כזה, סיכויי הצלחת ההחייאה היו עולים משמעותית.
תביעת הנזיקין על הטביעה – זיכתה את משפחתו האבלה של רפאל בפיצוי גדול
כאמור, משפחתו של רפאל בחרה להגיש תביעת נזיקין כנגד העירייה המפעילה את המקווה. לתביעה זו הזדקקו לצרף חוות דעת רפואית אחת או יותר, שמוכיחה את אחריות מפעילות המקווה לנזק הכבד שנגרם למשפחתו של רפאל, והקשר הסיבתי ביניהם. קבוצת ג'סטיס השקיעה כספים משמעותיים ומימנה את העלויות הגבוהות של חוות הדעת הרפואיות המשפטיות, מה שאפשר את הגשתה.
מימון משפטי לתביעות נזיקין עם ג'סטיס – על מה ולמה?
"מדובר במקרה מאוד מצער של אדם צעיר שהגיע לטבול במקווה לפנות בוקר, אך מצא את מותו בטרם עת, כאשר בזמן הטבילה לא היה בלן במקווה כפי שנדרש על פי חוק המקוואות", אומרת עו"ד פינקלשטיין. "את התביעה גיבינו בחוות דעת של ד"ר טובי רסין, מומחה קרדיולוג, שקבע בחוות דעתו כי למנוח לא היה בעיה קרדיולוגית בעברו, וכי הסיבה לפטירתו היא כתוצאה ממכה שקיבל בראשו מהחלקה במקווה דבר שגרם לטביעה במים. להורים לא היתה אפשרות לממן את חוות הדעת, ולגבות כסף מהאחים של המנוח, היה כמעט בלתי אפשרי. שיתוף הפעולה עם ג'סטיס קיצר את ההליכים לקבלת חוות דעת של מומחה."
לאחרונה הסתיים התיק בפשרה בסכום משמעותי, שהיה גבוה מהצעות פשרה ראשוניות שהוצעו.
קבוצת ג'סטיס תמשיך לעמוד לצד המשפחה ככל שיידרש.