את הסקירה הנוכחית נתחיל עם כמה דברים לגבי נכות כללית. נכים זכאים לזכויות ותגמולים שונים מביטוח לאומי על בסיס נכות זאת. נכות כללית ביטוח לאומי מתייחסת לתגמולים המגיעים למי שנפגעה יכולת ההשתכרות שלו או שלה וכן יש ירידה בתפקוד הכללי. יכולת התפקוד הזו משפיעה באופן כללי אך גם בדגש על יכולת ההשתכרות. הכרה בנכות נשענת על בדיקה מדוקדקת של השפעת המגבלות והמצב הרפואי על יכולת העבודה (כושר עבודה). בביטוח לאומי מתייחסים גם לגורמים נוספים כגון גיל והשכלה, ניסיון תעסוקתי וכישורים. הכרה בנכות נעשית על ידי רופאים מביטוח לאומי לצד פקידי תביעות שעוסקים בנכות הכללית.
לעומת נכות כללית, נכות רפואית מתמקדת בבדיקה ואבחון המצב הרפואי עצמו, ללא התייחסות בשלב זה ליכולת ההשתכרות. בדיקת נכות כללית מבוססת על רשימה מוגדרת של ליקויים רפואיים וקריטריונים שניתנים למדידה ולזיהוי. כל ליקוי מזכה באחוזי נכות מוגדרים. אם יש מקרים של אבחון מספר ליקויים, מתבצע שקלול על פי נוסחה לקביעת אחוזי הנכות המלאים. צריך להבין שאדם יכול להיות בעל אחוזי נכות רפואית גבוהים יחסית, אך לא בהכרח יהיה זכאי לקצבת נכות כללית. אפשרי גם מצב הפוך. כלומר הדבר תלוי באופן שבו המגבלות משפיעות על יכולת ההשתכרות ועל התפקוד בעבודה, בבית ובכל מקום.
מהי בדיקת נכות ואיך נקבעת זכות בביטוח לאומי לבעלי נכות?
כאשר רוצים לערוך מיצוי זכויות רפואיות בצורה נכונה, צריך לפנות לביטוח לאומי בתהליך שנקרא תביעה. הגשת תביעה היא רק הצעד הראשון. התהליך נועד לבדוק ולהכיר או לא להכיר במצב הרפואי שתובע מציין על ידי הטפסים. בבדיקה מתייחסים למסמכים רפואיים, בדיקות רפואיות, חוות דעת של מומחים (בעניין פיזי או נפשי). חשוב להגיש את כל המסמכים הרלוונטיים ולתאר בפירוט את השלכת המצב הרפואי כולו על יכולת התפקוד.
בהמשך, התובעים מזומנים לוועדה של ביטוח לאומי. ועדה רפואית ביטוח לאומי מורכבת מרופאים מומחים על פי מצבו הרפואי של התובע. הוועדה בוחנת את המסמכים הרפואיים, מבצעת בדיקה במידת הצורך ולבסוף קובעת מהי חומרת המגבלות. נבחנים גם היבטים תפקודיים ותעסוקתיים, במיוחד כאשר מדובר בתביעת נכות כללית. הוועדה מתחשבת בגורמים כמו יכולת הניידות, רמת המסוגלות לבצע פעולות יומיומיות, השפעת המגבלות על יכולת העבודה וכדומה.

אחוזי נכות ומהי משמעותם
נכות שביטוח לאומי מכיר בה יכולה לנבוע מסיבה פיזית גופנית או מסיבה רגשית נפשית. אחוזי נכות נפשית, כמו גם נכויות פיזיות אחרות, נקבעים על פי קריטריונים שונים. קביעת אחוזי הנכות משפיעה על מגוון רחב של זכויות והנחות נלוות. למשל קצבאות, הטבות מס, הנחות בשירותים רפואיים ואחרים. כל סוג של נכות עשוי להקנות זכויות שונות. הזכויות מושפעות בין היתר מגורמים נוספים מלבד מצב בריאותי כמו גיל, מצב משפחתי, הכנסות נוספות. במקרים רבים, אנשים אינם מודעים למלוא היקף הזכויות המגיעות. לכן חשוב להתייעץ עם חברה למימוש זכויות רפואיות ואנו עומדים לשירותכם בעניין זה ונשמח לעזור.
מה עושים אם הנכות מחמירה?
נכות איננה בהכרח מצב רפואי קבוע. לכן, חשוב להבין כי ביטוח לאומי נכות לצמיתות מוענקת במקרים שבהם המצב הרפואי נחשב קבוע ובלתי הפיך. עם זאת, גם במקרים אלה לעיתים חלה החמרה. שינויים משמעותיים במצב הרפואי או התפקודי עשויים להשפיע על הזכאות ועל היקף התגמולים הכספיים ואחרים המגיעים לכם. במקרים של החמרה במצב, ניתן להגיש בקשה לועדה חדשה, על בסיס מסמכים וחוות דעת חדשות שתגישו. חשוב לצרף אישורים המעידים על שינויים במצב הרפואי, טיפולים, אשפוזים וחוות דעת של רופא מומחה.