לתאונות בעבודה יש השפעה ניכרת במובנים רבים. לפגיעה מסוג זה יכולה להיות השפעה בריאותית ארוכת טווח וכן השפעה על יכולת התפקוד. תביעות תאונות עבודה יכולות לאפשר למי שנפגע בשל תאונה בעבודה, לקבל סיוע נדרש, עקב הפגיעה בבריאות הכללית המלווה בירידה בהכנסות (ולעיתים הכרח לעזוב את מקום העבודה לפרק זמן לא ברור). חשוב לדעת יותר על הכרוך בהגשת תביעה בנושאי תאונות עבודה, שכן רק כך אפשר לממש את מלוא הזכויות המוקנות לכם. בשורות הבאות נתאר את עיקרי הדברים, נתייחס למשמעות התביעה, מהי תאונת עבודה, מתי כדאי להיערך עם ליווי של עורך דין תאונות עבודה ואיך לממש את מלוא הזכויות הרפואיות על סמך אופי הפגיעה ויכולת התפקוד לטווח קצר או לטווח ארוך.
מהי תאונת עבודה ואיך מתייחס לכך החוק?
לפני שנוגעים בנושא של פיצויים עבור תאונות עבודה, ראוי להבין היטב מהי בעצם תאונת עבודה ואיך מתייחס לכך החוק. תאונת עבודה מוגדרת בתור פציעה או מחלה המתרחשת במהלך העבודה או כתוצאה ישירה מפעילות שנעשתה בעבודה. מבחינה מעשית, תאונת עבודה יכולה להיות תוצאה של מצבים שונים, למשל פציעה פיזית עקב החלקה, פגיעה בזמן הפעלת כלי עבודה, פגיעה בשל מחלות מתמשכות או כרוניות, אשר לקו בהם עובדים עקב תנאי העבודה או בשל חוסר במיגון מתאים. במקרה של פגיעה בעבודה ושל תביעת נזקי גוף החוק בארץ מכיר בזכויות אנשים שנפגעו, לקבלת רשת ביטחון פיננסית ופיצויים. חשוב לציין כי פגיעה בעבודה תוכר בתנאים המתאימים בקרב שכירים, בקרב עצמאים וגם בקרב אנשים שנפגעו במהלך פעילות שנעשתה במסגרת התנדבות.
מה זה אומר, לתבוע פיצויים בגין תאונת עבודה?
כדי להגיש תביעה בגין תאונת עבודה במסגרת מימוש זכויות רפואיות המגיעות למי שנפגע, יש לפעול כך. יש להגיש תביעה לביטוח לאומי, בתוך פרק זמן סביר מרגע הפציעה. כיום, מדובר בתקופה של שנה מרגע הפגיעה אחרת תחול התיישנות.
לצורך התביעה יש למלא טפסים ביטוח לאומי, ובוודאי תרצו לדעת על כך מעט יותר. ובכן, הטפסים והמסמכים הנדרשים כוללים דו"ח רפואי מפורט שמתאר את הפגיעה. יש לצרף אישורים על היעדרות מהעבודה וכן כל מידע רפואי לגבי אשפוז או קבלת טיפול רפואי עקב הפגיעה בעבודה.
מבחינה עקרונית, פיצוי בגין תאונות עבודה נועד לאפשר לנפגע לממן הוצאות רפואיות, וכן להוות תחליף לאובדן הכנסה. במידה והפגיעה מובילה לנזק כרוני או נכות, גם על כך ניתן לקבל מענה (לרבות לנכות צמיתה).
ביטוח הלאומי מאפשר לנפגעים לקבל תגמולים ופיצויים בכמה דרכים. למשל, תשלום בגיל קבלת טיפול רפואי, החזר הוצאות או קצבאות עקב נכות. גובה התגמול הכספי וסוג הפיצוי קשורים לחומרת הפגיעה. בביטוח לאומי מביאים בחשבון את ההשפעה על כושר העבודה ועל יכולת ההשתכרות. על עובדים שנפגעו למסור רישום מפורט של התאונה, לצד כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים המסבירים על מהות הפגיעה וכל השלכותיה.
מימוש זכויות רפואיות וקבלת זכויות נוספות
במקרה של פגיעה בעבודה, לעובדים יש יכולת לקבל מגוון נוסף של זכויות, על פי אופי הפגיעה. כך למשל חלק מהנפגעים יכולים להגיש בקשה לתו נכה. תו שכזה לא מחליף את הזכאות לקבל מימון של טיפול רפואי לכל נזק שנגרם עקב הפגיעה בעבודה. נפגעי עבודה צריכים לדאוג לבקש מהרופא או מהמרפאה טופס רשמי שמהווה אישור רפואי ראשון, עבור נפגע עבודה. בנוסף, ניתן להגיש תביעה נכות במידה וזה רלוונטי, כדי לקבל קביעת דרגת נכות ורמת אי כושר עבודה. לבעלי מגבלת תנועה, ניתן לקבל קצבאות ניידות וכן זכויות נוספות המוקנות למי שקיבל הכרה בנכות קבועה.
למי כדאי לפנות לחברה למימוש זכויות רפואיות?
במקרים רבים מועיל מאוד להגיש תביעה רפואית ותביעה בגין תאונות עבודה, בעזרת עורך דין שהוא מומחה למימוש זכויות רפואיות. התייעצות במועד עם עורך דין לתאונות עבודה יכולה להגדיל משמעותית את הסיכוי להצלחת התביעה, לקצר את לוחות הזמנים ולאפשר לכם להתרכז בהחלמה. כמו כן עורך הדין יכול לסייע לא רק בפניה לביטוח לאומי אלא גם בייצוג שלכם מול חברת ביטוח פרטית או מול חברת הביטוח של המעסיק. למידע נוסף, תוכלו לפנות לקבוצת ג'סטיס שמעמידה לרשותכם עורכי דין וצוות נבחר של מומחים למימוש זכויות רפואיות מול המוסדות השונים, בדגש על ביטוח לאומי וחברות הביטוח.