נזקי גוף עלולים להיות תוצאה של תאונה או רשלנות בנסיבות שונות. לפני שנרחיב על כך, כדאי לענות על השאלה הראשונית, שהיא מהי בעצם תביעת נזקי גוף. תביעות מהסוג הזה הן למעשה נקיטת צעד משפטי, על ידי אנשים הסבורים כי נפגעו, נגרם להם נזק לגוף או לנפש. על כן, כתוצאה מהפגיעה, הם המבקשים ובעצם תובעים (או דורשים) לקבל פיצוי כספי מאלה האחראים לפציעתם. רמת הפיצוי על פי רוב הולמת את חומרת הפגיעה ואת הנזקים הנלווים אליה.
פגיעה גופנית – ולא נזק לרכוש
לעיתים התביעה לא תיעשה כנגד גורם פרטי כזה או אחר אלא תהיה זו תביעה מול ביטוח לאומי. יש לשים לב כי הגשת תביעה נגד ביטוח לאומי דומה במובנים מסוימים לתביעה מול חברת ביטוח רגילה, אבל יש גם מובנים שונים הקשורים לנהלי ביטוח לאומי. לצד הגשת תביעה מול ביטוח לאומי, תביעה של נזקי גוף עשויה להיות חלק מהליך של משפט אזרחי. פירוש הדבר היא שישנה החובה המוטלת על כתפי התובע, להוכיח את היקף נזקיו שנגרמו לו. רק הוכחת הנזק תאפשר הכרה באופן שמקנה פיצוי. נסיבות שונות בחיים, בעבודה ואפילו בשעות הפנאי, יכולות להוביל לפגיעות כגון תאונות ברחוב, פגיעה בזמן בילוי במסעדות, תאונה ופגיעה במקומות עבודה ויש גם תביעות הנובעות מקבלת טיפול רפואי רשלני. חשוב לציין, כי באופן כללי תביעות של נזקי גוף מתמקדות בפגיעה גופנית ולא נזקי רכוש.
מה כדאי לדעת על המקרים בהם אפשר להגיש תביעת נזקי גוף?
כדי להיות זכאי להגיש תביעת נזקי ולצורך מימוש זכויות רפואיות, יש תחילה לעמוד בכמה מאפיינים.
- ראשית, יש להראות כי לתובע נגרם נזק גופני או נפשי ברור, מוחשי, שאפשר להצביע עליו.
- בנוסף, חייב להיות קשר ברור וגלוי בין הפגיעה לבין ביצוע פעולה מצד גורם מסוים (אדם, גוף ציבורי או עסק), או אי ביצוע פעולה (כגון אי הצבת גדר בטיחות) וזאת באופן רשלני.
- צריך להיות גורם שניתן לתבוע אותו ולהטיל אחריות על נזק הגוף שנגרם.
- אחריות מצד גורם אשם כלשהו היא עניין מרכזי. על התובע רובץ נטל ההוכחה, כלומר עליו להראות כי מעשיו של הנתבע הם שגרמו במישרין לנזק, לפגיעה.
- נציין כי חומרת הפגיעה, הצורך המידי בטיפול רפואי ואיכות הראיות לגבי המקרה ישפיעו על תוצאת התביעה.
דוגמאות לנזקי גוף נפוצים שמאפשרים תביעה מול ביטוח לאומי או חברת ביטוח
אין זה נדיר כי כחלק מתביעת נזקי גוף תיעשה בדיקה לגבי אחוזי נכות שמקבלים בהם הכרה דרך ביטוח לאומי. אותה פגיעה או אחוזי נכות, עשויים להיות תוצאה של מצבים כגון:
- פגיעה במקום ציבורי – פציעות כאלה מאפשרות הגשת תביעה מול ביטוח לאומי, חברת ביטוח וכן מול רשויות או מוסדות, קבלנים או גורמים אחרים האחראים לתנאים לא בטיחותיים שהובילו לפגיעה.
- תאונות בעבודה – פגיעות הקשורות לעבודה עשויות לזכות בתביעת פיצויים מהמעסיקים, מהמוסד לביטוח לאומי או מחברת ביטוח פרטית או של המעסיק.
- פגיעה בשל רשלנות רפואית – תביעות כאלה מוגשות נגד בתי חולים או רופאים, מרפאות וכדומה.
איך לקדם תביעות נזקי גוף?
על מנת לקדם תביעה של נזקי גוף יש צורף לאסוף מסמכים. המסמכים עשויים לכלול נתונים השופכים אור על פרטי האירוע, עדויות של עדים, איסוף ראיות במקום או צילומים. חשוב להוכיח קבלת טיפול רפואי מיידי. זה נחוץ לא רק מסיבות בריאותיות אלא גם כדי שיהיה תיעוד של פציעות הקשורות ישירות לאירוע. בשל מורכבותן של תביעות נזקי גוף, מומלץ מאוד להיעזר במומחים למימוש זכויות שיכולים לסייע בהתנהלות, בין אם מדובר בביטוח לאומי ובין אם זו תביעה מול חברות ביטוח או גורמים אחרים.
בשורה התחתונה, תביעות נזקי גוף מאפשרות לאנשים שנפגעו בשל נסיבות שונות או בגלל רשלנותם של גורמים שונים, לתבוע ולקבל פיצויים בגין הפציעות והנזקים. תביעות מסוג זה מעניקות תמיכה כספית משמעותית ונדרשת, אך גם משמשות כאמצעי לענישה ולהטלת אחריות על הגורמים האחראים למצב. אם אתם או הקרובים לכם נפגעתם בנסיבות שונות, זכרו את החשיבות של המסמכים הרפואיים, שלל הראיות הרפואיות וערכו של הסיוע מצד מומחים כגון עורכי דין או חברות למימוש זכויות. בעזרת הגישה המקצועית והליווי הנכון, תוכלו לצלוח את המשוכה המשפטית והבירוקרטית ולקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם.