כשענת (שם בדוי) נכנסה להריון, הצוות הרפואי שהיה אמון עליה לא שאל לגבי ההיסטוריה הרפואית של הוריה. לו הרופאים שליוו אותה היו שואלים, הם היו מגלים שבמשפחתה של ענת קיימת היסטוריה של בעיות גנטיות – אפילו במשפחתה הגרעינית. אך ענת לא נשאלה, ולכן גם לא הופנתה לייעוץ גנטי, שאולי היה מונע את שעתיד לבוא.
התביעה הוגשה נגד קופת החולים שטיפלה באם במהלך ההריון ושני רופאים שהתרשלו בתפקידם. בסיוע קבוצת ג'סטיס, שכיסתה עבור המשפחה את עלויות חוות הדעת היקרות, ובייצוגה של עו"ד ענת גינזבורג, נידונה תביעת רשלנות רפואית בבית משפט מחוזי.
ענת, אימה של התינוקת טליה (כל השמות בכתבה בדויים), נכנסה להריון בשנת 2014 ועברה מעקב הריון אצל רופא הנשים שלה, בקופת החולים בה היתה חברה. מעקב ההריון של ענת היה סטנדרטי למדי – או לפחות כך חשבה. רופא הנשים שליווה אותה ציין ברשומה הרפואית כי "לא ידוע על מחלות גנטיות במשפחה". אך אם היה שואל את ענת – היה מגלה שבמשפחתה קיימת היסטוריה רפואית של מומי לב מתועדים, הן לאחיה והן לאביה.
בשבוע ה-39 להריונה פנתה ענת למיון יולדות, לצורך הכנה לניתוח קיסרי – שם יצוין לראשונה ובאיחור ניכר כי אביה של האם נפטר ממחלת כבד ושאחיה הוא חירש-אילם. באופן בלתי נתפס, היא לא נשאלה על ההיסטוריה הרפואית של משפחתה במהלך כל ההריון עד נקודה זו. במידה והיה מתבצע בירור זה בזמן הייתה אמורה האם להישלח לייעוץ גנטי, שאולי היה מונע את העתיד לבוא.
ייעוץ גנטי בהריון אולי היה מונע את הטרגדיה
עם לידתה התברר כי טליה התינוקת סובלת ממספר מומים, הקריטי בניהם הוא מום בלב מסוג טטרלוגיה על שם פאלוט – מום אשר לא אובחן במהלך ההריון עקב אותה רשלנות רפואית. טליה אושפזה בטיפול נמרץ ומצבה הרפואי חייב ניתוח לב פתוח, עוד לפני שמלאו לה חודש ימים. בניסיון לתקן את מום הלב המולד מסוג TOF ממנו סבלה, טליה נכנסה ויצאה רבות מבתי חולים במשך שתי שנות חייה הקצרות. לבסוף, למרות מאמצי הצוות הרפואי, טליה נפטרה.
בסיוע קבוצת ג'סטיס, שכיסתה עבור המשפחה את כל עלויות התביעה, לרבות חוות הדעת הרפואיות היקרות עליהן התבססה התביעה, הגישו הוריה של טליה תביעה נגד קופת החולים שטיפלה באם במהלך ההריון, ונגד שני הרופאים של האם במהלך תקופת ההריון.
" זה מקרה קשה של בת ראשונה לזוג הורים צעירים שציפו להולדתה, אבל מיד לאחר הלידה אובחנה הילדה עם תסמונת לבבית שכתוצאה ממנה נדרש ניתוח קשה ומסוכן בליבה שבועות ספורים לאחר הלידה, עם אשפוזים, טיפולים וניתוחים רבים בהמשך, שלמרבה הצער לא הצילו את הילדה בסופו של דבר", מספרת עו"ד ענת גינזבורג, שייצגה את ההורים כאמור.
"התביעה הייתה מבוססת היטב ונסמכה על חוות דעת של מיטב המומחים בישראל בתחומי מיילדות וגניקולוגיה, גנטיקה, קרדיולוגה ונכות נפשית. מאחר ומדובר במקרה מורכב שהצריך מספר חוות דעת בתחומים שונים, שעלותן גבוהה, המשפחה הסתייעה בקבוצת ג'סטיס אשר לקחה על עצמה את מימון חוות הדעת הראשיות, המשלימות ועלויות הגישור, בהיקף של עשרות אלפי שקלים, ובכך סייעה למשפחה להוכיח את הרשלנות ולזכות בפיצויים גדולים".
כאמור, בסיום התביעה זכו הוריה של טליה בפיצוי של קרוב ל-2 מיליון ש"ח. הגם שאין אפילו בפיצוי שכזה כדי לעמעם את הסבל והטראומה, ייתכן שהפיצויים הללו יקלו במשהו את ההתמודדות של המשפחה בהמשך. אגב, ענת ובן זוגה נכנסו שוב להריון, וחובקים היום בת בריאה.
טטרלוגיה על שם פאלוט: מום שכיח, שיכול להיות קטלני בהעדר אבחון
טטרלוגיה על שם פאלוט (Tetralogy of Fallot) הוא המום השכיח ביותר מבין מומי הלב הכיחלוניים ומהווה כ-8% ממומי הלב בילדים. מום זה הוא שילוב של ארבע הפרעות מבניות בלב, המתרחשות במקביל, וגורמות לבעיות בזרימת דם תקינה.
ארבע החריגות הן:
- פגם במחיצה חדרית (VSD): פגם בקיר המפריד בין צד ימין ושמאל של הלב מאפשר לדם לעבור מחדר אחד לאחר בלב
- היצרות ריאתית: היצרות המסתם ו/או כלי הדם המובילים לריאות שמפחיתה את כמות הדם הזורם לריאות.
- היפרטרופיה של החדר הימני: עיבוי השריר בצד ימין של הלב, מה שגורם לו לעבוד קשה יותר לשאוב דם דרך השסתום הריאתי הצר.
- עוקף אבי העורקים: אבי העורקים, כלי הדם הראשי היוצא מהלב, ממוקם מעל הפגם במחיצת החדר במקום מיקומו הרגיל, שנמצא משמאל למחיצה.
חריגות אלו עלולות לגרום לכמות מופחתת של דם מחומצן לזרום לגוף. עקב כך נוצרים תסמינים כגון עייפות, קוצר נשימה וגוון כחלחל בעור ובשפתיים. טטרולוגיה על שם פאלוט ניתנת לטיפול באמצעות ניתוח לתיקון או החלפה של מבני הלב הפגועים, המאפשרים זרימת דם תקינה ושיפור הסימפטומים. עם טיפול מתאים ואבחון מהיר, רוב האנשים עם טטרלוגיה על שם פאלוט יכולים לחיות חיים בריאים ופעילים.
על קבוצת ג'סטיס
קבוצת ג׳סטיס היא החברה המובילה בתחום נזקי הגוף (כולל תאונות דרכים, תאונות עבודה ועוד) והרשלנות הרפואית בכלל, ובתביעות רשלנות רפואית בהריון בפרט.
ג׳סטיס הוקמה על ידי שופטים בדימוס ועורכי דין בכירים, בעלי עשרות שנות ניסיון במצטבר ואלפי תיקים מוצלחים. החל משנת 2022, בית ההשקעות מיטב הוא בעל השליטה בג׳סטיס.
בתביעות נבחרות, ג'סטיס מכסה עבור התובע את כלל עלויות התביעה ומעניקה לו מימון משפטי (ובמקרים של פגיעה קשה, מקדימה עבור התובעים חלק מכספי הפיצוי לאותה העת), מספקת חוות דעת ממומחים מובילים לתמיכה בתביעתם ומאפשרת להם לזכות בפיצויים – ובצדק – במהירות, בקלות ובלי להוציא כסף מהכיס.
ג׳סטיס עובדת על בסיס הצלחה בלבד (לא זכית – לא שילמת), וכל סכום שהיא מעניקה לתובע נשאר אצלו בכל מקרה.
ג׳סטיס מאפשרת לכל תובע, מכל רקע כלכלי ואישי, לקבל את יומו בבית משפט ולממש את זכות הגישה לערכאות. בכל שנה, ג׳סטיס משקיעה עשרות מיליוני שקלים בתביעות של אלפי תובעים, ומסייעת להם לזכות בפיצויים בשווי מאות מיליוני שקלים.