עורך.ת דין?
לשליחת תיק
לחץ.י כאן
שאלות נוספות?
אנחנו כאן עבורכם
עורך.ת דין?
לשליחת תיק לחץ.י כאן
שאלות נוספות?
אנחנו כאן עבורכם

מימון תביעה מקרן ג'סטיס – מהיום, אפשר להגיש תביעה בלי להוציא שקל מהכיס

זה רגע שמכיר כל עו"ד לנזיקין: מיד כשהלקוח שומע כמה בערך תעלה לו הגשת התביעה – רק עלות חוות הדעת יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים ומעלה, כידוע – הוא לוקח צעד לאחור. לעיתים זה מסתיים ברגליים קרות ובהתקפלות, תוך ויתור על קייס חזק ופיצויים פוטנציאליים משמעותיים. "כשהלקוחות היו יושבים מולי בפעם הראשונה והייתי מתחיל להסביר

זה רגע שמכיר כל עו"ד לנזיקין: מיד כשהלקוח שומע כמה בערך תעלה לו הגשת התביעה – רק עלות חוות הדעת יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים ומעלה, כידוע – הוא לוקח צעד לאחור. לעיתים זה מסתיים ברגליים קרות ובהתקפלות, תוך ויתור על קייס חזק ופיצויים פוטנציאליים משמעותיים.

"כשהלקוחות היו יושבים מולי בפעם הראשונה והייתי מתחיל להסביר להם מה התהליך, הם תמיד היו מרוצים מכך ששכר הטרחה שלנו משולם רק באחוזים מהפיצוי הסופי", אומר עו"ד בוריס לויאב ממשרד ישר יעקובי, "אבל כשהם היו שומעים שהם צריכים להביא כסף ליתר ההוצאות, ושמדובר בסכומים לא קטנים, הם היו מתרעמים ומתחילים לשקול מחדש. רבים מהם היו הולכים 'לעשות שיעורי בית' ולא חוזרים, ואחרים היו מתווכחים ומנסים להבין איפה אפשר לחסוך ולקצץ – למרות ההתרעות וההסברים שלי על הפגיעה שעלולה להיגרם מכך לאיכות ולעוצמת התביעה, וכפועל יוצא לפיצוי הסופי".

עד לא מזמן לא היה פתרון לכשל השוק הזה, של מקור מימון ההליכים המשפטיים / מימון התביעות. התובעים בתחום הנזיקין, שרובם מגיעים ממעמד הביניים ומהמעמדות הנמוכים יותר, היו מנסים לגייס כספים מן הגורן ומן היקב: בהלוואה מהבנק, בהלוואה מחברים ומבני משפחה, ועד מוסדות חוץ-בנקאיים.

"הלוואות לא היו פתרון", מסביר פרופ' עדי אייל, בעל דוקטורט כפול במשפטים ובכלכלה ומומחה לתורת המשחקים. "ראשית משום שרבים מהתובעים סורבו בבנקים, ואפילו במוסדות חוץ בנקאיים – ולאחרים אושרה הלוואה חלקית בלבד, לאור מצבם הכלכלי והכנסותיהם; שנית, כי קבלת הלוואה כרוכה בתהליך ארוך ומורכב; שלישית, כי הסיכון בהלוואה מוטל כולו על הלווה, שמחויב להחזיר אותה תמיד, ולכן הלוואה שקולה עבור התובע להוצאת כסף מהכיס. לאור העובדה שקשה מאוד לחזות את תוצאת ההליך המשפטי, ותמיד יש סיכוי שתובע יסיים תביעה בהפסד – תובעים שונאי-סיכון העדיפו שלא להיכנס להרפתקה ולא לקחת הלוואה בכלל עבור הגשת תביעה, ואחרים בחרו ליטול הלוואה מינימאלית כדי לצמצם את הסיכון למינימום, גם אם המשמעות היא ויתור על רכיבים מסוימים בתביעה ופגיעה בפוטנציאל הפיצוי".

כך או כך, התוצאה הייתה זהה: תובעים רבים פשוט ויתרו על תביעות משמעותיות; אחרים עשו ויתורים כלכליים והגישו תביעה מצומקת, שהסתיימה בפיצוי שאינו משקף את הנזק האמיתי.

פגיעה עקיפה, אך דרמטית, ספגו עורכי הדין, שנאלצו לחזות בתיקים מצוינים רבים יורדים לטמיון – או שניהלו תיק עם "חימוש" משפטי ורפואי דל שלא היה יכול להוכיח את כל רכיבי הנזק, וכתוצאה מכך לא מימשו את הפוטנציאל הכלכלי האמיתי של התיק ונפגעו בשכר טרחתם הנגזר. בחישוב התשלום ביחס לשעות העבודה שהשקיעו בתיק, מדובר לעיתים קרובות בתשלום נמוך בעשרות אחוזים מכפי שהיו יכולים לקבל.

קרן ג'סטיס, הקרן החברתית-משפטית הראשונה בישראל, פרצה לשוק בסוף שנת 2017 עם מודל מהפכני, ששינה את השוק המשפטי, הן עבור התובעים והן עבור עורכי הדין: קרן ג'סטיס משקיעה בהליכים משפטיים ומכסה את הוצאות התובע, תוך נטילת הסיכון הכספי עליה (כאמור, הפעילות הנ"ל ידועה גם כמימון הליכים משפטיים, או מימון תביעות).

באופן הזה, תובעים יכולים להגיש כל תביעה ראויה, באמצעות עורכי הדין, בלי להוציא כסף מהכיס וללא כל סיכון; ועורכי הדין יכולים לייצג ביותר תיקים ותביעות.

מדובר, כאמור, בהשקעה, ולא בהלוואה, כך שאם התביעה חלילה נדחית, ההפסד הוא של קרן ג'סטיס בלבד. רק אם התביעה מסתיימת בהצלחה, קרן ג'סטיס זכאית לבונוס הצלחה, המשולם מתוך הפיצויים המתקבלים במסגרת התביעה. ההשקעה נעשית בכפוף לביצוע הערכת סיכונים משפטית, שמבצעת ועדת ההשקעות של קרן ג'סטיס, הכוללת שופטים בדימוס ועורכי דין בכירים.

כאשר מדובר בהשקעה, ולא בהלוואה, כל התמונה משתנה: בניגוד להלוואה, הכסף יוצא מכיסה של קרן ג'סטיס, ולא מהכיס של התובע; בניגוד להלוואה, הסיכון הכלכלי כולו מוטל על קרן ג'סטיס, והתובע מקבל ביטחון ו-ודאות מלאים שלא יוכל להפסיד כסף, גם אם תביעתו חלילה תידחה; בניגוד להלוואה, אין משקל למצבו הכלכלי של התובע או להכנסותיו, והוא אינו צריך להעמיד בטוחות כלשהן – שכן אישור ההשקעה נעשה על בסיס הערכת סיכויי התביעה מבחינה משפטית, ואין קשר ליכולת ההחזר של התובע; בניגוד להלוואה, ההליך לקבלת השקעה הוא מהיר ופשוט; בניגוד להלוואה, התובע משלם לקרן ג'סטיס רק בסיום ההליך, אם וכאשר התביעה הסתיימה בהצלחה, ומתוך הפיצויים שנפסקו לזכותו – ולא משלם או מחזיר דבר לאורך הדרך.

קרן ג'סטיס לא רק נוטלת על עצמה את הסיכון ומאפשרת לכל תובע להגיש כל תביעה ראויה, אלא מעמידה את התובע בנקודת מוצא כלכלית שקרובה ליכולות העדיפות בהרבה בדרך כלל של הנתבעים, בהן מוסדות רפואיים גדולים וחברות ביטוח, ומאזנת מחדש את הכוחות בעולם המשפט בכלל ובתחום הנזיקין בפרט. הכל הודות לתחום מימון הליכים משפטיים, או מימון התביעות.

מן הסתם, העובדה שמדובר בהשקעה, ולא בהלוואה, תוך שהסיכון מוטל על כתפיה של קרן ג'סטיס, מבטלת את שנאת-הסיכון של התובע ומעניקה לו ולבא-כוחו גישה לסכומים גבוהים, המאפשרים להם להגיש את התביעה המלאה והמבוססת ביותר.

"אני כמייצג מקבל בזכות קרן ג'סטיס את מלוא הכלים הנדרשים לי", מעיד עו"ד לויאב ממקור ראשון, ומסכם כי "התוצאה היא – ואת זה אני אומר מניסיון מצטבר של עשרות תיקים שניהלתי בתקופה האחרונה בלבד עבור תובעים בזכות קבלת השקעה מקרן ג'סטיס – שהתובעים בסופו של דבר יכולים לקבל את הפיצויים הגבוהים ביותר, שמשנים את חייהם לטובה ומשיבים ככל הניתן את המצב לקדמותו, ואנו עורכי הדין נהנים משכר טרחה מקסימאלי ומגמול ראוי לזמן ולמאמצים האדירים המושקעים בכל מקרה".

לתגובות, הערות והארות:

[email protected]

השאירו פרטים,
ונציג ג'סטיס יחזור אליכם מיד

אייקון חץ




    אולי תתעניין ב…

    השאירו פרטים,
    ונציג ג'סטיס יחזור אליכם מיד

    אייקון חץ




      גלילה לראש העמוד