כולנו יודעים שהחיים בלתי צפויים, בלי שנשים לב אחד החוטים יכול להיפרם ולפרק אפילו את התוכנית המוקפדת ביותר, ולהשאיר אנשים אבודים בתוך מבוך של אתגרים.
חלק מהאנשים האלה היו עד ממש לפני רגע בריאים לחלוטין, אבל אז באופן מפתיע הם עברו תאונה או שהתגלתה אצלם בעיה בריאותית ועכשיו, מבלי שהם ביקשו או רצו, הם קיבלו תווית חדשה של "נכה".
אבל מה שיפה בעינינו זה שבתוך המארג המורכב הזה, יש גם את בעלי הרוח החזקה שמסרבים לתת למוגבלות להגדיר אותם כבני אדם ולקבוע את יעד המסע שלהם.
מיצוי זכויות רפואיות הוא לא רק צעד משפטי, אלא הצהרה עמוקה של "אני מאמין". של כבוד עצמי, אוטונומיה, והזכות של הפרט לקבל גישה לטיפול והתמיכה הדרושים לו כדי לחיות חיים משמעותיים עם מטרה.
אם הגעתם לכאן סביר להניח שאתם או אחד היקרים לכם חווה אירוע דומה. המאמר הזה נכתב כדי לסייע לכם להבין למה חשוב ביותר לתבוע את מה שמגיע לכם מביטוח לאומי, ואיך התהליך הזה בעצם עובד.
החשיבות שבמיצוי זכויות רפואיות
אדם שעומד על זכויותיו הרפואיות בתחום הנכות הוא אדם מעורר השראה. קל מאוד להיאחז במה שהיה פעם, ובאיך שהיה רגיל לתפקד, ולדחוק את עצמו להסתדר בכוח. הכל כדי לא להגיד את המשפט "אני צריך עזרה".
מימוש זכויות רפואיות הוא לא רק צעד משפטי, אלא מהווה אבן יסוד להעצמה אישית ושלב חיוני בהבטחת גישה לטיפולים בריאותיים, שירותים חברתיים והקלות.
בעולם שבו לא חסרים חסמים – בין אם הם מוחשיים או בלתי מוחשיים – שמעכבים לעיתים קרובות את ההשתתפות המלאה של אנשים בעלי מוגבלויות, תביעת זכויות רפואיות הופכת לכלי חיוני לפירוק העוולות המערכתיות.
על ידי הגנה על זכויותיהם אנשים מחזקים את האוטונומיה שלהם על גופם והחלטות הבריאות שהם מקבלים, ומטפחים תחושת מסוגלות. עמידה על זכויות רפואיות משמשת כזרז לשינוי מערכתי ומעודדת מדיניות המקדמת הכלה, נגישות ושוויון.
מבלי שבעלי מוגבלויות ישמיעו את קולם, הם מסתכנים בהידחקות לשוליים והתעלמות מצרכיהם האמיתיים. ולכן, תביעת זכויות רפואיות היא בעצם מעשה שסולל את הדרך לחברה צודקת ומכילה יותר שבה כל פרט – בלי קשר למצבו הרפואי – יכול לחיות בכבוד ואף לשגשג.
כיצד מתבצע התהליך?
הגשת תביעה נגד ביטוח לאומי יכולה להצטייר כמשהו מאיים, או אפילו להעלות רגשות אשמה. חשוב להגיד שלא עשיתם משהו לא בסדר, הביטוח הלאומי הוא מוסד שמציע כיסוי ביטוחי לכלל אזרחי ישראל במקרים מסוימים. נכון שיש אנשים שמנצלים את המוסד שלא כחוק, אבל אתם לא כאלה. לכם יש סיבה אמיתית, בצורת ליקוי בריאותי, שמונעת מכם לקיים אורח חיים סטנדרטי.
על מנת להתחיל את התהליך, אתם צריכים להיכנס לאתר הביטוח הלאומי ולמלא את כל הטפסים הנדרשים. חשוב מאוד לבצע את שלב זה בתשומת לב רבה כדי להימנע מטעויות.
אנחנו יודעים שלא כולם מסתדרים עם בירוקרטיה, אם גם אתם כאלה אין צורך לשבור את הראש. קבוצת ג'סטיס כאן כדי לעזור לכם עם זה.
לביטוח לאומי יש ספר ליקויים עם קריטריונים ברורים. אבל האמת היא שאי אפשר להכניס את העולם הבלתי צפוי שלנו ואת האירועים שמתרחשים בו לתוך ספר נוקשה. חייבת להיות מידה כלשהי של גמישות, במיוחד כשניגשים לבחון מקרה של נכות.
על מנת שהביטוח הלאומי יוכל לקבוע מה הבעיות הרפואיות שאתם מתמודדים איתן, תידרשו להתייצב לוועדה רפואית פרונטלית שמטרתה לקבוע כמה אחוזי נכות מגיעים לכם.
הוועדה תתבצע מול רופא מומחה ומזכיר. הרופא יעיין בתיק הרפואי, יבצע בדיקה פיזית וישאל את כל השאלות. רק לאחר שיקבל את התמונה המלאה אודות מצבכם הוא יקבע את דרגת אי הכשירות שלכם.
כמה דברים שכדאי לדעת לפני שתובעים זכויות רפואיות
-חשוב לאסוף כמה שיותר מסמכים רפואיים שמבהירים את מצבכם. את אותם מסמכים תוכלו לצרף לתביעה ולהציג בפני הרופא המומחה של הוועדה.
-שימו לב שאתם מגישים את סוג התביעה הנכונה.
-ניתן להגיש את התביעה דרך הדואר או באונליין דרך האתר של הביטוח הלאומי, באיזה דרך שאתם לא בוחרים רק אל תשכחו לבדוק שהיא אכן התקבלה והועברה לטיפול.
-היו ערוכים לכך שאולי תידרשו לעבור עוד בדיקות רפואיות, להשלים מסמכים רפואיים ואף להגיש ערעור על התשובה.