רחל הייתה מורה מסורה שהעניקה לתלמידותיה שיעורים לחיים, ציידה אותן בכלים מעשיים ונהנתה מכל יום בעבודה. בגיל 51 חייה השתנו לבלי היכר. הכל התחיל כשרחל קמה בבוקר עם דיבור מבולבל וטשטוש בראייה. היא פנתה למיון, שם בדק אותה נוירולוג באופן חפוז, ולא ביצע בדיקות חיוניות שנדרשו לעשות. היא הושארה להשגחה בבית החולים, ויום למחרת סבלה מאירוע מוחי חמור. בדיעבד הסתבר שביום הקודם רחל עברה אירוע מוחי קל, שלא אובחן, ולמרות התסמינים הבולטים היא לא הופנתה לצילום CT. למרבה הצער רחל הפכה למשותקת בכל גופה. היא נזקקת למטפלת סיעודית ומתמודדת עם הנזקים העצומים שהותיר בה האירוע המוחי.
לאחר המקרה, רחל פנתה לעו"ד דקלה ואנונו על מנת להגיש באמצעותה תביעת רשלנות רפואית נגד בית החולים, אשר איחר באבחון שלה. עו"ד ואנונו, המתמחה בתביעות רשלנות רפואית, מייצגת נפגעים רבים מאיחור באבחון של שבץ מוחי או התקף לב, שרבים מהם בעלי סיפור דומה – חוסר תשומת לב שהביא לנזקים בלתי הפיכים, אותם יישאו לכל החיים. איך מאבחנים שבץ מוחי, האם ניתן למנוע אותו וכיצד ניתן לגשת לתביעת רשלנות רפואית בעקבות אבחון מאוחר שהותיר נזקים קשים? כל התשובות בראיון מיוחד שערכנו עם עו"ד דקלה ואנונו.
עו"ד ואנונו, מה גורם להתפרצות אירוע מוחי?
"אירוע מוחי מתפרץ כאשר ישנה הפרעה בהספקת הדם לרקמת המוח. רוב הפעמים, הסיבה להפרעה שכזאת היא היווצרות קריש דם החוסם עורק שמוביל דם למוח. קיימת סיבה נוספת להתרחשות אירוע מוחי, הנחשבת לנדירה יותר – כאשר האירוע מתרחש בעקבות דליפה של דם מכלי דם במוח".
האם ניתן למנוע אירוע מוחי?
"לא ניתן לשמור על הגנה של 100% מפני התפרצות אירוע מוחי, אך אנחנו יודעים שהקפדה על אורח חיים בריא יכולה להוריד את הסיכון לחלות בו. חשוב מאוד להפחית את רמות השומנים בדם, להקפיד על כולסטרול, לאזן לחץ דם גבוה וסוכרת, להימנע מעישון, לשמור על משקל תקין ולהשתדל לבצע פעילות גופנית באופן קבוע. וכמובן, כאשר מתגלים התסמינים הראשונים של אירוע מוחי, ניתן למנוע אירוע נוסף וחמור יותר, אם החולה מקבל את הטיפול הרפואי הנכון בתוך זמן קצר".
כיצד ניתן לזהות אירוע מוחי?
"התסמינים לאירוע מוחי כוללים, בין היתר, חולשה, עיוורון פתאומי, הפחתה בתחושה, חוסר שיווי משקל, סחרחורות, בלבול בדיבור או טשטוש ראייה. הנזק מושפע מהמיקום במוח שבו מתרחש האירוע, מאחר שכל אזור במוח משפיע על חלק אחר בגוף. כך, אם השבץ מתרחש באזור המוטורי, יופיע שיבוש או שיתוק בגפיים, ואם הוא פוגע במרכז הראייה, החולה יחוש הפרעות בראייה".
מהו הטיפול שמעניקים בבית החולים לאדם הסובל משבץ מוחי או התקף לב?
"בדרך כלל כאשר מגיעים עם תופעות כאלו צריך לבצע בדיקת סי טי לצורך אבחון האירוע. כאשר ישנה אבחנה ניתן לספק טיפול ורידי, טיפול עורקי או צנתור מוח. הזמן הוא גורם קריטי ומכריע על מצבו של החולה. אם חלילה מגיעים אחרי הזמן, לא תמיד ניתן להתערב וההשלכות הרות גורל.
"בהתקף לב, התסמינים העיקריים הם כאב חד באזור החזה, שעלול להקרין על הצוואר והכתפיים, קוצר נשימה וכאבים בשריר הלב, שדומים לכאבים במעלה הקיבה. האבחנה מתבצעת על ידי בדיקת א.ק.ג ובדיקות מעבדה, ולפעמים נדרש צנתור וניתוח. אם אין טיפול הולם, האדם עלול לסבול מנכות לכל החיים ובמקרים קיצוניים להגיע חלילה למוות.
מה קורה כאשר מאחרים לאבחן אירוע מוחי או התקף לב?
"המשותף לאירוע מוחי ולהתקף לב הוא העובדה שלשניהם יש חלון הזדמנויות מאד קצר, בו ניתן להעניק לחולה טיפול שיכול להביא בהמשך להחלמתו המלאה. בעת התקף, בשניהם לא מגיע חמצן למוח – מה שמביא לצורך בהתערבות רפואית דחופה. חשוב להיות ערים לתופעות ולקבל טיפול רפואי בהקדם האפשרי, בשביל למנוע ככל האפשר נזקים עתידיים והשלכות מרחיקות לכת.
"לקוח שהגיע אלי סיפר לי שהתאשפז בעקבות כאבים איומים בבטן העליונה. הרופאים ביצעו את כל הבדיקות הרלוונטיות לקיבה, אך לא מצאו דבר. מסתבר שהמקור היה לבבי, והכאבים היו בשריר התחתון של הלב. הוא עבר במהלך האשפוז התקף לב נוסף ונותר עם נכות לבבית לכל חייו".
מה צריך לעשות בשביל להגיש תביעה בעקבות רשלנות רפואית באבחון שבץ מוחי או התקף לב?
"ראשית כל – שמרו ותעדו כל מסמך רלוונטי הנוגע לטיפול ולתקופה שאחריו. לאחר מכן פנו לייעוץ עם עו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית, על מנת לבחון את המקרה מכל צדדיו ולהסיק אם ניתן להגיש תביעה. בשלב הראשון ישיג עורך הדין את החומר הרפואי ויעביר למומחה על מנת לבחון אם הייתה רשלנות רפואית. במידה וכן, עו"ד המתמחה ברשלנות רפואית ידע להדריך אתכם כיצד לפעול בהמשך".