שלום כבודה. נפתח בשאלה קלאסית: למה הגעת לעולם המשפט, וכיצד הגעת לכס השיפוט?
"התלבטתי בין לימודי רפואה למשפטים. אבי המנוח ז"ל המליץ לפנות למשפט. בראיה לאחור חשבתי שמדובר במקצוע משמעותי. באותה עת, מספר הסטודנטים היה מצומצם מאוד והמקצוע נהנה מיוקרה רבה. במבחן הזמן, הציפייה שלי תאמה את המציאות, בהתחלה כעורכת דין ואז כשופטת. הרגשתי שיש לי כוח השפעה עצום בתחומים שבהם עסקתי, ושאבתי מכך הרבה כוח. הנטייה שלי לשפיטה נבעה מהרצון למקסם את יכולתי לבטא את ה"אני מאמין" שלי בתחום המשפט. שפיטה היא בהחלט פסגה מקצועית לכל משפטן".
וספציפית, למה התמקצעת דווקא בנזיקין וברשלנות רפואית?
"מאז ומעולם נמשכתי לתחום הרפואה, ומטבע הדברים תחום הנזיקין והרשלנות הרפואית משיקים לתחום הרפואה, כך שאולי נטיית הלב היא שלקחה אותי לתחום. התחלתי לנהל תיקי נזיקין ורשלנות רפואית כבר בהיותי שופטת שלום, והתיקים הפכו משמעותיים הרבה יותר כשעסקתי בהם כשופטת מחוזית".
קיים תיק שזכור לך במיוחד?
"בהיותי שופטת שלום נידונה בפניי תביעת רופא שיניים שעקב קרע ברשתית איבד את הראיה המרחבית ולא יכול היה להוסיף ולעסוק בניתוחים. הנתבעת דרשה כי הוא יעשה הסבה מקצועית לעריכת דין ודחתה את דרישתו להכיר בו כמי שאיבד לחלוטין את כושרו לעבוד. קיבלתי את התביעה, תוך שקבעתי כי דרישת חברת הביטוח אינה סבירה".
כשופטת לשעבר, מהו לדעתך תפקיד קרן ג'סטיס ומקומה בעולם המשפט? מהו השינוי שהיא יכולה לעשות?
"בעריכת דין יש גם צד חברתי. קרן ג'סטיס בהחלט יוצרת שינוי חברתי, כאשר היא מאפשרת גם לאלו שידם אינה משגת להביא את עניינם בפני בית המשפט ולקבל סעד. זה פתרון טוב וראוי לכשל שוק משמעותי. הואיל ומדובר בתביעות שלרוב מחייבות חוות דעת מומחים, התובע נדרש להוציא סכומים משמעותיים לצורך הגשת התביעה וביסוס טענותיו. במקרים רבים, הסיוע שמעמידה קרן ג'סטיס יוצר את ההבדל בין להיות או לחדול עבור הניזוק, ופותח בפניו את האפשרות לנהל את ההליך ולזכות בפיצויים. מדובר במהלך משנה חיים עבור ניזוקים רבים".
איך נראית עבודתך בוועדת ההשקעות של קרן ג'סטיס?
"העבודה בוועדת ההשקעות של קרן ג'סטיס גם מאתגרת מבחינה מקצועית וגם מעניינת ברמה האישית. מבחינתי זו פלטפורמה נוספת לבטא את ה'אני מאמין' שלי".
מבחינה מקצועית, וכטיפ לעורכי הדין שעובדים מול ג'סטיס – מה חשוב לך לראות בבקשות ההשקעה שמגיעות לשולחנך? כיצד את בוחנת תיק, ועל מה את שמה דגש?
"כמאמר ההגדה לפסח – 'את פתח לו'. כאשר אני בוחנת בקשה לקבלת השקעה, חשוב בעיני לבחון את הרקע האישי והמשפחתי של הפונה ואת הנסיבות הסובבות את בקשתו, זאת לצד בחינה נטולת פניות לקיומה של עילת תביעה מבוססת".
בעיניך, מה מייחד את תחום הרשלנות הרפואית לעומת יתר תחומי הנזיקין והמשפט בכלל?
"תחום הרשלנות הרפואית משלב שני תחומים שונים לחלוטין – רפואה ומשפט. השילוב הזה מאתגר, מיוחד ומחייב איזון אינטרסים גם ביחס לתיק נזיקין רגיל".
כבוד השופטת (בדימוס) נחמה נצר היא שופטת לשעבר של ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, וכיום מכהנת כחברה בכירה בוועדת ההשקעות של קרן ג'סטיס ובנוסף עוסקת בייעוץ פרטי. השופטת (בדימ') נצר היא מומחית למשפט אזרחי בכלל ולדיני נזיקין בפרט, לרבות תיקי רשלנות רפואית מורכבים. במהלך קריירה בת ארבעה עשורים ניהלה אלפי תיקים, בהם רבים שזכו לפרופיל ציבורי גבוה