בשנת החולפת נרשמה בארץ עלייה של מעל 10 אחוזים בכמות הבקשות לקבלת מידע רפואי בישראל, מטעמים שונים. קבלת המידע הרפואי עשויה להתבצע על ידי גורמים שונים, בנושאי ביטוח, תביעות רשלנות, זכויות בביטוח לאומי ועוד. בלב התהליך של בקשת מידע רפואי אודות אדם זה או אחר, עומד מסמך שנקרא כתב ויתור סודיות רפואית. מסמך זה מאפשר לקבל גישה למידע רפואי אישי, שבדרך כלל נחשב לחסוי ובלתי נגיש לציבור הרחב.
מהו כתב ויתור סודיות רפואית?
כעת נרחיב מעט על כתב ויתור סודיות רפואית. זה הוא מסמך משפטי, המאפשר לאדם המעוניין בכך לתת הסכמה מפורשת לגורם שלישי לקבל גישה למידע הרפואי שלו. מסמך זה למעשה מאפשר לוותר על מה שמוגדר מידע סודי בחוק זכויות החולה, כלומר הגנה על סודיות המידע הרפואי של המטופלים בארץ. באמצעות חתימה על כתב הויתור, המטופל או המטופלת מאשרים למוסדות רפואיים, רופאים, קופות החולים או גורמים אחרים בתחום הבריאות, להציג מידע רפואי חסוי לצד שלישי (זה שמוגדר בכתב הוויתור). כתב זה נדרש במצבים שונים כגון בקשה לקבלת דמי פגיעה ומצבים רבים נוספים כפי שנפרט בהמשך. עוד נציין כי כתב ויתור יכול להיות מוגבל בזמן, או מוגבל בהיקף המידע שמתירים להציג. לדוגמה, ניתן להגביל את הוויתור למידע רפואי מתקופה מסוימת או לאפשר גישה רק לסוג מסוים של מידע רפואי. היבטים אלה מאפשרים למטופלים לשמור על סודיות בהיקף מסוים, למרות חתימה על כתב הוויתור.
טופס ויתור סודיות רפואית – מתי הוא נדרש?
ישנם מספר מצבים שבהם נדרש טופס ויתור סודיות רפואית, למשל:
- תביעות ביטוח – בעת הגשת תביעה לביטוח בריאות, ביטוח חיים, או נכות, חברות הביטוח דורשות כתב ויתור כדי לבדוק את המידע הרפואי הרלוונטי לתביעה.
- תביעות נכות כללית ביטוח לאומי – המוסד לביטוח לאומי דורש כתב ויתור כדי לדון בזכאות לקצבת נכות, אובדן כושר עבודה וכדומה.
- תביעות – במקרים של תביעת רשלנות רפואית, תביעות נזיקין וכיוצא בזה.
- השתתפות במחקרים רפואיים – חוקרים רפואיים וחברות תרופות נוהגים לבקש כתב ויתור כדי לגשת למידע רפואי לצורכי מחקר.
חשיבות ומשמעות החתימה על כתב ויתור הסודיות
מצד אחד כתב הוויתור מאפשר מימוש זכויות רפואיות ביטוח לאומי ומסייע בתהליכים של מיצוי זכויות ביטוח. מצד שני כתב וויתור סודיות מביא לחשיפת מידע אישי רגיש. ולכן, לפני החתימה חשוב לקרוא בעיון את הטופס ולהבין את היקף הוויתור. אם יש סעיפים לא ברורים או מעוררי חשש, מומלץ להתייעץ עם עורך דין או לבדוק זאת מול הגורם שמבקש את כתב הוויתור כדי להבין במה מדובר. אנו ממליצים תמיד לשמור עותק של כתב הוויתור החתום למקרה הצורך.
הגנה על פרטיות וזכויות המטופל בנוגע למידע רפואי
כאשר חותמים על כתב ויתור, חשוב לוודא שהגורם המקבל את המידע מחויב לשמור על סודיות ולהשתמש במידע אך ורק למטרה שלשמה ניתן כתב הוויתור. מוסדות רפואיים וגופים כמו ביטוח לאומי מחויבים לפי חוק להגן על המידע הרפואי ולשמור על פרטיותכם כמטופלים.
חשוב לדעת כי גם לאחר חתימה על כתב ויתור, למטופלים יש זכויות מסוימות בנוגע למידע הרפואי:
- הזכות לעיין במידע הרפואי האישי ולקבל העתק ממנו.
- הזכות לדרוש תיקון של מידע שגוי או חלקי.
- הזכות לקבל מידע לגבי מי שביקש גישה למידע הרפואי.
- הזכות לבטל את כתב הוויתור אם מעוניינים בכך.
לסיכום, כתב ויתור סודיות רפואית הוא אמצעי חשוב במסגרת מימוש זכויות רפואיות ומשפטיות. עם זאת, חשוב להבין את ההשלכות ולא לחתום על ויתור אם אין בכך צורך ממשי.