למרות שרוב הטיפולים הרפואיים בארץ ניתנים ברמה גבוהה, עדיין מקרים של טעויות רפואיות מתרחשים. טעויות ורשלנות מסתיימים לעיתים עם תוצאות הרות גורל, פגיעות קשות ונזקים רפואיים בלתי הפיכים. התהליך של תביעת רשלנות רפואית איננו קל, אבל הוא חשוב ביותר עבור מי שנפגע או סבור שנפגע בשל רשלנות רפואית.
מהי רשלנות רפואית?
לנפגעים קשה ולנפגעים קל, בין אם הגשתם תביעת סיעוד ביטוח לאומי ובין אם לאו, חשוב תחילה להבין מהי רשלנות רפואית, איך היא מוגדרת ומהם מאפייניה. ככלל, רשלנות רפואית מתרחשת כאשר גורם רפואי שיכול להיות לרוב רופא, אך אפשרי שגם אחות, מטפלים למיניהם, מעניקים טיפול או ייעוץ שאינם עומדים בסטנדרטים המקובלים של הטיפול הרפואי. ברשלנות, מרכיב חשוב הוא שכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל. הדבר יכול להתבטא בטעויות באבחון, טעויות במתן טיפול, או מחדלים שמתבטא באי הענקת טיפול במקום שהוא נדרש.
השלבים בתהליך תביעת רשלנות רפואית
לפני שנסביר על שלבי התביעה, נציין כי במקביל תוכלו לבדוק האם מגיע מימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי. מבחינת תביעת הרשלנות, השלב הראשון יהיה איסוף וארגון כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. בין היתר, הוצאת תיק רפואיים, ארגון תוצאות בדיקות, צילומים רפואיים וכל אותם מסמכים אחרים המפרטים את הטיפול שניתן. אגב, חברה למימוש זכויות יכולה לסייע בתהליך זה, שכן לעיתים לא פשוט להוציא את כל המסמכים ממערכת הבריאות והגופים השונים.
לאחר איסוף המסמכים, אנו ממליצים להתייעץ עם מומחה רפואי בתחום הרלוונטי שבו חלה הרשלנות. המומחה הרפואי יתעמק בפרטי המקרה ויחווה דעה האם לדעתו אכן התרחשה רשלנות רפואית. חוות דעת כזאת מאוד חשובה לצורך ביסוס התביעה המשפטית.
בהנחה שחוות הדעת של המומחה גורסת כי הייתה רשלנות, הצעד הבא הוא הגשת תביעה לבית המשפט. התביעה צריכה לכלול את כל הפרטים כגון תיאור מפורט של האירועים, הנזק שנגרם, וההוכחות שמתארות את טענת הרשלנות. לאחר הגשת התביעה, לרוב מתקיים משא ומתן בין הצדדים. שימו לב שבהרבה תביעות מסוג זה מעדיפים להגיע לפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט. אם לא מגיעים לפשרה, הנושא ימשיך לעמוד במרכז הליך משפטי שלרוב יהיה די ממושך.
זכויות ופיצויים עקב רשלנות רפואית
במקרה שמוכיחים שהייתה רשלנות רפואית, הנפגעים יכולים לקבל בין היתר:
- מימון הוצאות רפואיות, עלויות של טיפולים, תרופות, ואשפוזים הקשורים לנזק שנגרם.
- פיצוי בגין אובדן שכר בעבר וכן בעתיד כתוצאה מהפגיעה.
- פיצוי נוסף על הסבל הפיזי והנפשי שנגרם כגון פיצוי כספי בשל חוסר יכולת לבצע פעילויות שונות.
- מימון קבלת עזרה נוספת וטיפול סיעודי, במקרים של קביעת נכות תפקודית משמעותית.
חשוב לציין כי במקרים רבים נפגעי רשלנות רפואית זכאים לזכויות כגון קצבת נכות ביטוח לאומי, בנוסף לפיצויים מהתביעה מול בית חולים או רופא. במידה ותתבעו את המוסד לביטוח לאומי, תוכלו לקבל מאיתנו ליווי מקצועי ואף הכנה לקראת ועדה רפואית ביטוח לאומי, שנדרשת במצבים כאלה.
דגשים חשובים מהמומחים של קבוצת ג'סטיס לגבי תביעת רשלנות רפואית
תביעות רשלנות מצריכות התמצאות בהיבטים רפואיים ומשפטיים. ניהול תביעת רשלנות רפואית יכול להיות יקר, תוכלו לפנות אלינו כדי לבדוק אפשרות לסיוע גם אם אין ביכולתכם לשלם כסף רב. קחו בחשבון כי תיקי רשלנות רפואית עשויים להימשך שנים רבות אם הם "נגררים" בבית המשפט. נטל הוכחה מוטל על התובע (שאכן התרחשה רשלנות ושנגרם נזק). כמה כללי עזר:
- פעלו ללא דיחוי ככל האפשר – קיימת תקופת התיישנות על תביעות רשלנות רפואית.
- היו סבלניים – תהליך התביעה כאמור יכול להיות ארוך ומורכב.
- שקלו פנייה למומחים שלנו, חברה למימוש זכויות – זה יכול להגדיל את סיכויי ההצלחה ולהוריד מכם את הלחץ והעומס הרגשי.