עורך.ת דין?
לשליחת תיק
לחץ.י כאן
שאלות נוספות?
אנחנו כאן עבורכם
עורך.ת דין?
לשליחת תיק לחץ.י כאן
שאלות נוספות?
אנחנו כאן עבורכם

תסמונת דאון: מתי מגלים ומתי אי-אבחון הוא רשלנות רפואית בהריון

תסמונת דאון היא פגם גנטי המציב אתגרים וקשיים ללוקים בתסמונת ולמשפחותיהם. דעו: במידה ועקב אבחון לא תקין במעקב ההריון נולד

מדי שנה נולדים בישראל כ־150 תינוקות שלוקים בתסמונת דאון. תסמונת זו הינה גנטית, ומופיעה אחת לכ-1,000 לידות בממוצע. התסמונת נגרמת עקב פגם בכרומוזומים המרכיבים את ה-DNA שלנו. סליל DNA אנושי מורכב מ-23 זוגות כרומוזומים, כאשר אחד מקורו באב והשני באם. במקרים של תסמונת דאון, כרומוזומים מספר 21 מופיעים שלוש פעמים במקום פעמיים.

 

מאפיינים וסממנים של תסמונת דאון בילדים

ילדים עם תסמונת דאון סובלים לרוב ממספר מוגבלויות, ברמות חומרה משתנות. תסמינים קוגניטיביים לתסמונת יכולים לכלול מוגבלות ברכישת מיומנויות קריאה, כתיבה ודיבור; התנהגות ילדותית; מנת משכל נמוכה יחסית ועוד. בין התסמינים הרפואיים האפשריים ניתן למנות לקויות ראייה, מומים לבביים, סיכון מוגבר לחלות בסוכרת (סוג 1), כמו גם באלצהיימר ודמנציה בגיל מוקדם יחסית. תסמינים גופניים נפוצים לתסמונת גנטית זו הם פנים שטוחות, עיניים מלוכסנות, אצבעות וצוואר קצרים ולשון גדולה.

 

גורמים מגדילי סיכון לתסמונת דאון

הגם שהיא גנטית, תסמונת דאון איננה עוברת בירושה לרוב. כיום ידועים לעולם הרפואה מספר גורמים המגדילים את הסיכון ללקות בתסמונת דאון:

  • לידה בגיל מבוגר יחסית 

ראשית נאמר כי אישה בכל גיל עלולה ללדת תינוק הלוקה בתסמונת דאון. עם את נמצא כי רמת הסיכון עולה – ככל שעולה גילה של האם. לאחת מכל כ-1,500 נשים בגילאי ה-20 לחייהן עלול להיוולד וולד עם תסמונת דאון (0.07%),  ואילו בגיל 40 הסיכון עומד על 1:100 (1%).

  • גנטיקה ולידה קודמת של תינוק עם התסמונת

לידה של ולד עם תסמונת דאון בעבר עלולה להיות מנבא גבוה ללידת וולד נוסף הלוקה בתסמונת. בנוסף, במקרה של נשיאת מוטציה גנטית הגורמת להתאחדות של זוג הכרומוזומים מספר 21 בד.נ.א – יוולד בסיכוי גבוה מאוד וולד הלוקה בתסמונת דאון.

 

תסמונת דאון

אבחון במעקב הריון של תסמונת דאון – אילו בדיקות מבצעים?

אמנם תסמונת דאון אינה בת-ריפוי, אך כיום לעיתים היא לפחות בת-מניעה. ניתן לגלותה בשלב ההריון, באמצעות מספר בדיקות רפואיות. בדיקות גנטיות מאפשרות לבני הזוג לדעת שילדם העתידי יסבול מבעיה גנטית, וכך הם יכולים לקבל את ההחלטות המתאימות להם ביותר. בין ההחלטות הנפוצות ניתן למנות ביצוע הפסקת הריון. את בדיקות האבחון לתסמונת דאון בשלב ההריון ניתן לחלק לשניים:

  • בדיקת לא פולשניות לאבחון תסמונת דאון בהריון

החלק הראשון של בדיקות המגלות מהו הסיכוי כי העובר יהיה נשא של תסמונת דאון – הוא בדיקות שאינן פולשניות. בדיקות אלה כאמור אינן פולשניות מחד, אך מאידך, מהימנותן נמוכה יותר מהבדיקות שבסעיף הבא.

  • בדיקות פולשניות לאבחון תסמונת דאון בהריון

הסוג השני של הבדיקות לאבחון עובר עם תסמונת דאון בהריון הן בדיקות פולשניות. בדיקות אלו כרוכות בסיכון גבוה יותר להריון – אולם הן מספקות תשובה חד-משמעית האם העובר אכן נשא של התסמונת. 

נהוג להתחיל בביצוע בדיקות שאינן פולשניות. במידה וימצא הצוות הרפואי ממצאים מחשידים לתסמונת דאון אצל העובר, או כאשר האם נמצאת בקבוצת סיכון, ימשיכו גם לביצוען של הבדיקות הפולשניות. כיום משרד הבריאות מחייב רופאים ליידע נשים הנמצאות בסיכון מוגבר ללידת ולד עם תסמונת דאון על זכאותן וחשיבותן של הבדיקות הללו.

תביעת רשלנות רפואית באבחון התסמונת

לידה של ולד עם תסמונת גנטית ללא כל אבחנה מוקדמת  בשלב ההריון עלולה להיגרם עקב רשלנות רפואית. במקרה כזה זכאיות המשפחות להגיש תביעת לפיצויים משמעותיים ביותר בגין אותה רשלנות מצד הצוותים הרפואיים. בשורות הבאות נסביר באלו מצבים לכאורה יוכלו לתבוע נשא התסמונת או הוריו רופא או כל איש צוות רפואי אשר התרשלו בתפקידם ולא אבחנו כראוי סימנים לתסמונת דאון בשלב ההריון. מעבר לעשיית צדק, יש בפיצויים הללו כדי לסייע במימון הטיפולים הרפואיים הגבוהים ושאר ההוצאות הכלכליות הכבדות הנדרשות עבור טיפול וגידול ילד עם תסמונת דאון.

 

אי-אבחון תסמונת דאון: הולדה בעוולה היא העילה העיקרית לתביעת פיצויים

בעילה זו, טוענים הלוקה בתסמונת והוריו כי לאור מצבו הרפואי הקשה והאתגרים הלא צפויים הרבים המלווים את חייהם כיום בעקבות התסמונת שממנה סובל הוולד, מוטב שלא היה נולד משהיה נולד. משכך, הם תובעים את הרופאים אשר עקב רשלנותם לא הופסק ההיריון – צעד שהיה חוסך טראומה וכאב רב לכל המעורבים. 

על מנת לזכות בתביעה כזו, על המשפחה להוכיח שתי טענות: ראשית, שאי-האבחנה של תסמונת דאון התרחשה עקב רשלנות רפואית; שנית, עליהם להוכיח כי לו אכן הייתה ניתנת אבחנה שמדובר בעובר הנושא תסמונת דאון, הריון זה היה מופסק על ידי ההורים. אך כיצד ניתן להוכיח כל אחת משתי טענות אלו?

איך מוכיחים רשלנות רפואית באבחון?

קודם כל חשוב לומר כי לא בכל מקרה בו לא אובחנה תסמונת דאון אצל העובר התרחשה רשלנות רפואית בהריון. לעיתים הרופאים שטיפלו באם במהלך ההיריון עשו את עבודתם כנדרש, ועדיין התסמונת לא התגלתה בזמן. קיימות שתי אפשרויות מרכזיות להתנהלות לוקה בחסר מצד הרופאים, אשר יבססו טענה לרשלנות רפואית: 

  • כאשר הרופא צופה בתוצאות בדיקות מסוימות של האם 

מצופה מרופא מקצועי לאבחן תסמונת דאון כאשר הוא צופה או מפענח בדיקות מסוימות הנערכות כחלק מעקב ההריון של האם, או לחלופין לשלוח אותה לבדיקות נוספות אם הוא מזהה חשד לתסמונת. 

  • כאשר הרופא כלל לא שולח את האם לבצע בדיקות חשובות או עוקב אחר התוצאות

בשאלה האם הרופא אשר לא שלח את האם לביקורות רפואיות מסוימות, אשר היו מגלות אם העובר לוקה בתסמונת, פעל באופן רשלני – קבע בית המשפט את "מבחן איזון הסיכונים". מבחן איזון סיכונים משמעו שעל הרופא לשקול את הסיכון הגלום באי-ביצוע הבדיקה הרפואית, אל מול הסיכון הגלום בביצועה, ולהחליט על פי האיזון בין שני הסיכונים כיצד להתקדם. במידה ולא עשה זאת או לא עשה זאת כראוי, נקבע שהרופא פעל ברשלנות רפואית.

 

    השאירו פרטים, ונציג ג'סטיס מיד יחזור אליכם





    טענת הקשר הסיבתי בתביעות רשלנות רפואית

    גם אם הוכח כי אכן התרחשה רשלנות רפואית בקשר עם אבחון תסמונת הדאון, על התובעים יהיה עדיין להוכיח כי לו הייתה ניתנת להם בזמן אבחנה שהעובר שלהם נושא תסמונת גנטית כזו- הם היו בוחרים להפסיק את ההריון.

    בתי המשפט קבעו בעבר כי כי בני זוג אשר הצהירו בפני הרופא כי לא יבצעו הפלה, גם אם יתגלה שהעובר נשא של תסמונת גנטית, אינו זכאי לפיצויים בטענת הולדה בעוולה.

    יחד עם זאת, בפסיקה אחרת של בית המשפט נקבע כי אם אשה לא הופנתה לבדיקה רפואית למרות ממצאים המעלים חשד ברור לעובר עם תסמונת דאון, היא תזכה לפיצויים מכוח עילת "פגיעה באוטונומיה" – שכן לא הוסבר לה מצבה הרפואי, ולא ניתנה לה הזדמנות לבצע את הבדיקות הנדרשות; זאת למרות שלא הוכיחה כי הייתה מפסיקה את ההריון. עם זאת, הפיצויים בגין פגיעה באוטונומיה נמוכים משמעותית מפיצויים בגין הולדה בעוולה.

     

    תביעת רשלנות רפואית בגין הולדה בעוולה: האתגרים הכלכליים והמקצועיים

    הולדת תינוק הסובל מתסמונת גנטית היא אירוע שמטלטל משפחות, מכל בחינה. בנוסף להתמודדות הבריאותית והנפשית, משפחות רבות כאלה נקלעות לטלטלה כלכלית בשל חוסר היכולת של ההורים לעבוד ולהשתכר כבעבר, בשל הצורך לטפל בתינוק הפגוע, ובשל ההוצאות הרפואיות הגבוהות הנלוות לכך.

    אבל האתגרים לא נעצרים כאן. כדי לקבל פיצויים, חייבים להגיש תביעה לבית המשפט בגין רשלנות רפואית. הבעיה היא שתביעות רשלנות רפואית בהריון הן מהתביעות הסבוכות והיקרות ביותר להוכחה, ומחייבות חוות דעת רפואית, אחת או יותר, מרופאים בכירים, שעלות כל אחת מהן מגיעה לעשרות אלפי שקלים. על חוות הדעת הרפואית להוכיח שאכן התרחשה רשלנות רפואית, להסביר מהו הנזק שנגרם (במקרה הזה, הולדת ילד הסובל מתסמונת דאון), ולהוכיח את הקשר הסיבתי בין הרשלנות לבין הנזק.

    במקביל, חשוב לזכור שהגופים הנתבעים בתביעות רשלנות רפואית בהריון, דוגמת קופות חולים או בתי חולים, הם גופים גדולים ועוצמתיים, אשר רגילים לנהל תביעות רבות וארוכות, ושאינם סובלים מקושי כלכלי או טכני בהשגת חוות דעת רפואיות להגנה עליהם.

     

    בדיקת NIPT

    לבדיקת זכאות למימון תביעת רשלנות רפואית בהריון 

    למה חוות דעת רפואית איכותית חשובה להצלחת תביעה לרשלנות רפואית?

    לפי החוק בישראל, כדי להוכיח עניין שברפואה – במקרה הזה, כדי להוכיח שאכן התרחשה רשלנות רפואית – יש לצרף חוות דעת רפואית, רצוי ממומחה רפואי בעל שם וניסיון רפואי רלוונטי. לעיתים יש צורך בצירוף מספר חוות דעת, ממספר רופאים שונים. חוות הדעת הרפואיות הללו מהוות את הבסיס לתביעה, והן בעלות השפעה מכרעת על סיכויי התביעה להסתיים בהצלחה ועל גובה הפיצוי שיקבל התובע במסגרתה.

    חוות הדעת הרפואית צריכה להתייחס לנסיבות המקרה הספציפי, ולהסביר מדוע מדובר ברשלנות רפואית, לאור הסטנדרט הרפואי המקובל והספרות הרפואית העדכנית. כמו כן, חוות הדעת מסבירה מהו הנזק שנגרם (במקרה הזה, הולדת ילד או ילדה הסובלים מתסמונת דאון), ומבהירה את הקשר הסיבתי שבין הרשלנות הרפואית לבין הנזק.

    כיוון שהשאלה במרכזן של כל התביעות לרשלנות רפואית היא האם פעל הצוות הרפואי בצורה רשלנית – לאיכות חוות הדעת הרפואית חשיבות מכרעת לסיכויי התביעה להצליח. כמו כן, אי-אפשר להפריז בחשיבות המוניטין ושמם הטוב של הרופאים שכותבים את חוות הדעת עבור התובע, היות ובית המשפט מעניק משקל רב יותר לחוות דעתם של רופאים מומחים ובכירים בתחומם.

    קבוצת ג'סטיס בתביעות רשלנות רפואית בהיריון ותסמונת דאון

    כאשר שוקלים את האפשרות להגיש תביעה שעניינה רשלנות רפואית, בעיקר בתחום סבוך כמו רשלנות רפואית באבחון תסמונת גנטית כמו תסמונת דאון, או תסמונת אדוארדס בעובר, חשוב לזכור כי מדובר בהליך יקר ומורכב. כך שמלבד עורך דין כמובן, התובע זקוק גם לחוות דעת רפואית אחת או יותר של מומחים רפואיים בתחום הרלוונטי, שעלות כל אחת מהן עומדת כאמור על עשרות אלפי שקלים. 

    את קבוצת ג'סטיס הקימו שופטים בדימוס ועורכי דין בכירים, בעלי ידע וניסיון רבים. ג'סטיס גם נעזרת בטכנולוגיות ייחודיות שפיתחה ובסטטיסטיקות בלעדיות כדי לשפר את סיכויי התיקים להסתיים בהצלחה. המודל של ג'סטיס, שמבוסס על הצלחה בלבד, עוזר לנפגעים ולתובעים לקבל את יומם בבית המשפט ולזכות בפיצויים הגבוהים ביותר – בלי להסתכן ולשבור חסכונות, בלי סיכון, בלי להוציא כסף מהכיס ובלי התחייבות.

    מעבר לכך שתביעות שאושרו ע"י הצוות המקצועי שלנו זוכות לכיסוי מלא של כל עלויות התביעה (לרבות עלויות חוות הדעת הרפואיות היקרות) – בנוסף, במקרים המתאימים, ג'סטיס מעניקה לנפגעים פיצוי מיידי המסייע להם לכסות את הוצאותיהם השוטפות הנלוות לתביעה, כדי שיוכלו להתמקד בהחלמה ובדאגה למשפחה, ולהחליף את החרדה הכלכלית בראש שקט. מכיוון שג'סטיס עובדת על בסיס הצלחה בלבד, כל סכום שהנפגעים קיבלו – נשאר שלהם בכל מקרה.

    בזכות היכולות והצעות הערך הייחודיות שלה, ג'סטיס הפכה במהירות למובילה הישראלית בתחום נזקי הגוף בכלל והרשלנות הרפואית בפרט, וספציפית בתביעות רשלנות רפואית בהריון (וכן רשלנות רפואית בלידה). ג'סטיס שינתה את כללי המשחק בתחום, ובשנים האחרונות עזרה לנפגעים לזכות בפיצויים בהיקף מצטבר של מאות מיליוני שקלים – בנוסף לקבלת הכרה בפגיעתם ולקבלת צדק.

     

      השאירו פרטים, ונציג ג'סטיס מיד יחזור אליכם





      השאירו פרטים,
      ונציג ג'סטיס יחזור אליכם מיד

      אייקון חץ




        אולי תתעניין ב…

        השאירו פרטים,
        ונציג ג'סטיס יחזור אליכם מיד

        אייקון חץ




          גלילה לראש העמוד