למה בחרתי ללמוד משפטים. "לפני לימודי משפטים למדתי פילוסופיה ומתמטיקה באוניברסיטת חיפה וחשבתי על קריירה אקדמית. לצערי, באותה עת נפטרה אמי (בגיל צעיר יחסית) מרשלנות רפואית, באירוע טרגי. מותה טלטל אותי וגרם לי לשקול מחדש את דרכי. כעבור מספר חודשים עזבתי את מסלול הלימודים לדוקטורט ישיר בפילוסופיה באוניברסיטה העברית, חזרתי לאוניברסיטת חיפה ושם סיימתי תואר במשפטים. רציתי להקדיש את חיי המקצועיים לטיפול בנפגעי רשלנות רפואית, כדי שלמרות תחושת חוסר האונים שהם מרגישים, הקול שלהם יישמע וייעשה בעניינם צדק".
הזיכרון הראשון כעו"ד. "הופעתי כמה חודשים לאחר שהוסמכתי כעורך דין בבית המשפט המחוזי בחיפה בדיון בו סיכמתי את טענות התביעה בעל פה. בעודי מסכם התקיים באולם סמוך דיון בתיק רצח. בסערת הרגשות התפרצו קרובי משפחתו של הקורבן גם לאולם בו הופעתי. לאחר שהבינו שאין זה הדיון בעניינם הם נרגעו, חלק מהם יצאו מהאולם אך חלק אחר נשאר ומשום מה המשיך להקשיב לי. זהו הזיכרון המוקדם ביותר שיש לי כליטיגטור צעיר".
האם עשיתי את הבחירה הנכונה. "אני עוסק בעריכת דין בתחום הרשלנות הרפואית בילדים מאז שנת 1998. לפני כן התמחיתי תחת הדרכתו של שופט בכיר שהיה בקיא היטב בנושא. שנות עבודתי הראשונות היו מאתגרות משום שהיה עליי להתמחות בתחום משפטי מורכב הדורש, מעבר ליצירתיות משפטית, ניסיון ויכולת ליטיגציה מעולה, גם הבנה עמוקה מאד של תחומים רפואיים הקשורים ברפואת ילדים. כמובן שההישגים מקצועיים שצברתי במהלך השנים תרמו מאד להרגשה כי בחרתי נכון ובמבט אחורה, אני גאה ושמח שהצלחתי לשפר באופן דרמטי את החיים של לקוחותיי".
עריכת הדין – אז והיום. "עריכת דין בשנת 2020 אינה דומה לדעתי לעריכת דין אותה דמיינתי בתקופת לימודי, זאת לפחות במרכיב מהותי אחד. בניגוד לעבר, נדרשים היום בתי המשפט להכריע במחלוקת בעניינים טכניים, מופשטים ומסובכים שאדם סביר אינו בקיא בהם. רשלנות רפואית היא דוגמא טובה לכך, שכן בענף משפטי זה נדרש בית המשפט להעמיק מאד את הבנתו בסוגיה רפואית נתונה, תוך שהוא נדרש גם להכיר היטב את הספרות הרפואית הרלוונטית. זהו אתגר קשה הן לשופט והן לעורך הדין שתפקידו הוא להנגיש לבית המשפט את המידע הרפואי באופן שניתן יהיה להבין את טענותיו ולהשתכנע מהן. לכן אני מוצא עצמי מקדיש מידי יום זמן לקריאת ספרות רפואית מקצועית, ניתוח ושילובה הנכון בטיעונים המשפטיים שאני מבקש לטעון בשם ההורים אותם אני מייצג".
המשמעות של להיות עו"ד עבורי. "עורך דין המיצג הורים לילדים עם צרכים מיוחדים למעשה מביא את 'קולם של החלשים' אל בית המשפט. לכן, המשמעות העמוקה של להיות עורך דין בתחום הרשלנות הרפואית נובעת מהזכות לספר את סיפורו של הילד הפגוע והוריו, באופן שישכנע את בית המשפט לפסוק להם פיצוי שישנה את מצבם הכלכלי לטובה ויקל על חייהם. זהו תפקידי המרכזי ואני מזכיר זאת לעצמי ולצוות שלי לעיתים תכופות".
המקרה הכי נוגע ללב. "באוכלוסיה הבדואית בנגב שכיחות מחלות גנטיות תורשתיות קשות בשל נישואי קרובים. אחת מהן היא מחלה המנוונת אט אט את השרירים, עד שהיא פוגעת בשרירי הנשימה והילד החולה נזקק להנשמה ביום ובלילה. במשפחה מסויימת אותה ייצגתי חלו ארבעה אחים במחלה קשה זו וכאשר התקבלו הפיצויים הגעתי לבית המשפחה שהזמינה אותי על מנת לציין זאת. נכנסתי לחדרם של הילדים, חדר מוזנח בבית דל שנבנה באופן בלתי חוקי. ארבעת האחים שכבו זה לצד זה מונשמים. חלקם זיהה אותי וחלקם לא. יצאתי מהחדר בתחושה קשה והתמונה הזו אינה מרפה ממני עד היום. לשמחתי יכולתי במקרה זה לסייע, לפחות מבחינה כלכלית, למשפחה היקרה הזו".
מה אני לוקח הבייתה. "ילדי גדלו ואני יכול לעבוד עד שעות מאוחרות יותר, לכן כשאני בא הביתה בערב אני משתדל להנות מרגעים משמחים עם בת זוגתי וחברים קרובים ולהתרחק לכמה שעות מהכאב שאני פוגש בו יום יום בעבודה. אני זקוק לפרספקטיבה הזו ולזמן הפרטי והמשפחתי שלי מאוד".
ההחלטה הכי קשה שקיבלתי כעו"ד. "ההחלטה הכי קשה היא לסרב לקבל מקרה לטיפולי, ולהסביר להורים שלא מצאתי דרך משפטית לעזור להם, כלומר שאין לדעתי אפשרות להגיש תביעה ולזכות בה. יש פעמים שכשאני מסביר זאת להורים, הם משיבים לי במבט עצוב וחסר כוחות. אלה הם הרגעים הקשים לי יותר מכל בעבודתי".
המורה הכי טוב שהיה לי. "המורה הטוב ביותר שלי היה כבוד השופט חנוך אריאל ז"ל שכיהן בבית המשפט המחוזי בחיפה ואחר כך בבית המשפט העליון. השופט אריאל, שהתמחה בדיני הנזיקין וברשלנות רפואית, היה אדם צנוע, משפטן מובהק, מורה רב סבלנות אך גם קפדן מאד. למדתי ממנו לא רק משפטים ודיני נזיקין, אלא גם שחמלה חייבת להיות נוכחת באולם בית המשפט שכן היא חלק בלתי נפרד מעשיית צדק. אני מתגעגע מאד לשופט אריאל והוא חסר לי. כיום אני מוצא עצמי לא פעם מצטט מדבריו בעת שאני מנסה להסביר סוגיה משפטית מסויימת לעורכי דין צעירים".
קולגה מוערכת. "עורך הדין יעקב אבימור ממשרד אבימור שדמי ושות'. עו"ד אבימור הוא מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום דיני הנזיקין בכלל ורשלנות רפואית בפרט. מזה עשרים שנה אני מתמודד מולו ומול משרדו בבתי המשפט ובמרוצת השנים למדתי לרכוש כלפיו, הן כאדם והן כעורך דין, כבוד רב ואף הפכנו ידידים. עורך הדין אבימור הוא זה שפעל והביא לשינוייה של הלכת זייצוב ופסיקתה של הלכה חדשה, הלכת המר, שהיא מההלכות החשובות והמורכבות ביותר שנתנו בבית המשפט העליון מאז הקמתו".
עורכי דין וסטיגמות. "אני חושב שציניות היא סטיגמה רווחת, אך היא אינה מאפיינת את מרבית חברי למקצוע. אני מגלה, הן בקרב עורכי דין ותיקים והן אצל אלה שרק החלו לעבוד במקצוע, רגישות לסבלם של בני אדם, כבוד לעמדות לגיטימיות השונות מדעתם ויושרה אישית ומקצועית. אני חושב שעל לשכת עורכי הדין לעשות כל מאמץ על מנת שהציבור הרחב יכיר גם צדדים אלה של עורכי הדין בארץ".
מודל לחיקוי. "הדמות שמדריכה את הקול הפנימי שלי ומהווה עבורי מודל לחיקוי הוא סבתי, בלה ליפר (ולנטינה יקימובה) ז"ל, חסידת אומות עולם אשר הסתירה במרתף ביתה, במשך תשעה עשר חודשים שבעה יהודים (עם אחד מהם, סבי ז"ל, הקימה משפחה בתום המלחמה). סבתי הייתה אישה אמיצה וטובת לב אשר גילתה מידת אנושיות שאין למעלה ממנה דווקא נוכח זוועות מכונת ההשמדה הגרמנית. אומץ, טוב לב וצניעות הן מידות שאני רואה עצמי מחוייב אליהן".
הדברים שמניעים אותי בכל יום. "מעבר לאהבת משפחתי והדאגה לשלומה, רווחתה וביטחונה, הידיעה שזמני וזמננו כולנו קצוב מניעה אותי מידי יום לעשייה פרקטית. אני מאמין שלעשייה זו תרומה חשובה לרווחה הכלכלית של משפחות המתמודדות עם טיפול בילדים פגועים. אני גם מקווה שבדרך זו אוכל לומר בבוא היום בתחושת סיפוק שהגשמתי את ייעודי".
החיבור עם קרן ג'סטיס. "במקרה זה אחרוג מהכלל שלא לעשות שימוש במוניטין שלי לטובת חברה מסחרית המעניקה שירותים לעורכי דין. הסיבה לכך היא שקרן ג'סטיס אפשרה לעשרות רבות של משפחות שפנו אלי לעמוד בנטל הכלכלי הרב שכרוך בניהול תביעת רשלנות רפואית, בפרט מימון חוות דעת רפואיות, ובכך נפתחה בפניהם הדרך להגיש תביעה ולזכות בפיצויים משני חיים. בלי ציניות – על אף שאני מכיר גם באינטרס הכלכלי של החברה, הרי שבפועל תרומתה למימוש זכויות רפואיות של ילדים נפגעי רשלנות רפואית היא חשובה ביותר.
"אני והשותפות שלי, עורכות הדין ענת גוטמן וסיוון לאונר, הגשנו בשנתיים האחרונות עשרות תביעות רשלנות רפואית בהריון שעניינן מום קשה מולד בעמוד השדרה אותו ניתן היה למנוע באמצעות נטילה של חומצה פולית לפני ההריון. כמעט כל אותן תביעות לא היו יכולות להיות מוגשות אלמלא המימון שניתן על ידי קרן ג'סטיס לצורך כתיבת חוות דעת רפואיות מטובי המומחים בישראל. תביעות אלה מסתיימות כיום בזו אחר זו בפיצויים של מיליוני שקלים כל אחת, וקהילה גדולה של ילדים נהנית מכך. אני מציג בפני ההורים שפונים אלי את האפשרות להיעזר בקרן ג'סטיס, מציין את הניסיון הרב והטוב שיש לי עם החברה, ואכן רבים מהם בוחרים להיעזר בשירותיה".
התכונות הכי חשובות לעו"ד בתחום הרשלנות הרפואית. "שיפוט מקצועי ענייני ונקי ממשאלות לב בנוגע למצבו המשפטי של הלקוח; הבנה עמוקה של הרקע הרפואי הרלוונטי לתביעה; יכולת מוכחת לעמוד במאבקים משפטיים מול מוסדות רפואיים רבי עוצמה, קרי: יכולת הנבנית באמצעות ניסיון (לא פחות מכישרון) לנצח או לסיים את ההליך בתוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח. מקצוע עריכת הדין הוא אמנות, אמנות השכנוע בבית המשפט, ואני מתכוון בכל שלב בקריירה שלי להמשיך להצטיין בכך למען כל אותם לקוחות שבחרו בי להיות הקול שלהם בבית המשפט".
מה שגיליתי על עצמי באמצעות המקצוע. "אחרי יותר מעשרים שנה של עיסוק אינטנסיבי בעריכת דין אני חוזר כיום, בשל הרבה יותר, לעקרונות היסוד של דיני הנזיקין. אני מקווה שכיום אני צנוע יותר מבחינה מקצועית אך גם מדויק, נחוש וברור יותר, שאלה הם תנאים הכרחיים להצלחה בהליך המשפטי".
עו"ד ארן אמיר, יליד 1966, תושב תל אביב. משמש כעו"ד משנת 1998. שותף-מייסד במשרד גוטמן-אמיר ושות', בעל מומחיות ספציפית ברשלנות רפואית בילדים