כל אדם שבא לעולם הזה רוצה להרגיש במידה מסוימת תחושת של עצמאות. זה מרכיב מהותי מהשתייכות לחברה מתפקדת שמורכבת מפרטים שונים שתורמים לה את חלקם. אבל כמו שאנחנו יודעים לא כולנו מקבלים את אותם קלפים, ולפעמים יש מצבים של אובדן כושר עבודה נפשי, שמונעים מאותו אדם לעשות זאת (בין אם בצורה מלאה או חלקית).
מסתובבים בינינו לא מעט נפגעי נפש, אנשים שסובלים ממצב רפואי שמשפיע עמוקות על רבדים שונים של המציאות שלהם. בין כל הקשיים שהתמודדות כזו מביאה איתה (כמו תיוג חברתי לקוי למשל), קיים הקושי להשתלב במעגל העבודה. וממנו נולד הצורך בסיוע כלכלי.
בעלי נכות נפשית? גם אתם יכולים להגיש תביעה כדי לקבל את הקצבה שמגיעה לכם. ביטוח לאומי מפעיל כיסוי ביטוחי לכלל אזרחי ישראל עבור מצבים צפויים ולא צפויים, ומעניק סל שירותים והטבות שמעודדים תחושת רווחה בחיי הפרט ומקדמים שוויון.
מהו אובדן כושר עבודה נפשי?
התמודדות נפש יכולה להביא אובדן כושר עבודה מלא או חלקי. זה למעשה אומר שהמחלה הנפשית מונעת מאותו אדם לקיים שגרה תקינה, ואין באפשרותו לפרנס את עצמו בכבוד. במקרים כאלה המדינה לוקחת אחריות ועוזרת לו לעשות זאת דרך קצבאות בגובה אחוזי הנכות שנקבעו לו.
כדי לקבל גישה לסיוע כזה מטעם ביטוח לאומי, עליכם להיות מוכרים כמתמודדי נפש. ניתן לעשות זאת בשתי דרכים עיקריות ובהתאם למצבכם:
- הגשת תביעה רשמית לביטוח לאומי – במקרים של מחלה נפשית קבועה.
על מנת להגיש את התביעה הרפואית יהיה עליכם להיות בני 18 לפחות, ולסבול מאחד המצבים הנפשיים הבאים: הזיות, חרדה, סכיזופרניה, שינויים קיצוניים במצב הרוח, הפרעות תלויות דלק ובעיות אכילה. - יצירת קשר עם משרד הבריאות ובקשת אבחנה פסיכיאטרית – במקרים של אתגר זמני שדורש שיקום. מצבים כאלו יכולים להיות תאונת עבודה, פגיעה מינית ובעצם כל אירוע שהשאיר חותם בנפשכם וכעת מונע מכם להתפרנס.
כיצד מגישים בקשה שמכירה בכך?
אז…כדי להגיש בקשה רשמית להכרה במצבכם הנפשי יהיה עליכם לעבור בשלוש תחנות:
הגשת תביעה – תצטרכו לענות על תנאי הזכאות לקצבה על מנת להגיש את התביעה הרשמית. יש לצרף לתביעה כמה דברים: חוות דעת של מומחה בתחום הנפש (פסיכיאטר, פסיכולוג או עובד סוציאלי), כל מסמך רפואי שמצביע על הבעיה ותומך בטענת הזכאות שלכם, מכתב סיכום אשפוז (אם קיים).
כל ליקוי נפשי עלול לעזור ולהגדיל את אחוזי הנכות שלכם ולכן חשוב מאוד להקפיד על הגשת טפסים חכמה לביטוח לאומי.
ועדה רפואית – אחרי הגשת התביעה תזומנו לוועדה רפואית מטעם ביטוח לאומי, שמטרתה לקבוע את דרגת אי הכשירות והנכות שלכם. זו תימדד באחוזים ותיקבע על פי מספר פרמטרים: חומרת מצבכם (האם אתם זקוקים להשגחה? איך אתם מתפקדים ביום יום? האם אתם יכולים לעבוד?), כמה פעמים אושפזתם, התרופות שאתם נוטלים וכו'.
על פי ספר התקנות של ביטוח לאומי יש כמה תנאי זכאות לקצבת נכות כללית: לא פחות מ-60 אחוזים, לא פחות מ-40 אחוזים במידה וקיימים כמה ליקויים נפשיים שעל אחד מהם קיבלתם לפחות 25 אחוזים, 50 אחוזים אם מדובר באישה שלא קיבלה שכר על יגיעה אישית (עקרת בית).
קביעת דרגת אי כושר – אי כשירת נקבעת במהלך הוועדה הרפואית על פי הפרוטוקולים הקיימים בספר הליקויים של ביטוח לאומי. הדרגות השונות של אי כושר עבודה הן: 60,65,74,100. האחוזים למעשה משקפים את גובה הקצבה שהאדם זכאי לה כאשר אדם עם מעל ל-75 אחוזי נכות זכאי לקצבה מלאה.
חברה למימוש זכויות רפואיות
היי, כאן קבוצת ג'סטיס – חברת מיצוי זכויות רפואיות שעוזרת לנפגעי גוף ונפש לתבוע את מה שמגיע להם, ולזכות בפיצויים הגבוהים ביותר. איתנו תוכלו להשיג את הצדק במהירות, קלות ומבלי שתצטרכו להוציא כסף.
אנחנו יודעים שהתעסקות עם בירוקרטיה לא מתאימה לכל אחד, ושאין מקום לפקשושים בכל מה שקשור לתביעת פיצויים. לכן דאגנו לכם לכל מה שחשוב: מימון, חוות דעת מקצועית של מומחים, שירותי הסעות לדיונים, הקדמת הפיצויים באופן מיידי, שירות שמבוסס על מקרי הצלחה בלבד (אם לא זכיתם בפיצויים לא שילמתם וכל מה שקיבלתם מאיתנו נשאר אצלכם).
ולמעשה, אנחנו כאן כדי להבטיח לכם ראש שקט – מרגע הפגיעה ועד שהתיק נסגר.