תאונות דרכים הן עניין נפוץ על כבישי ישראל. בין התאונה הקלה ביותר לבין התאונה הקטלנית ביותר, יש טווח תאונות שמשאיר אדם עם פציעות שמונעות ממנו לנהל אורח חיים תקין ולפרנס את עצמו בכבוד.
על פי הגדרת חוק הביטוח הלאומי, אדם שעבר תאונת דרכים בדרך לעבודה – או בדרך מהעבודה לביתו – עשוי להיות זכאי לגמלאות נפגעי עבודה. מטרת הקצבה החודשית היא לסייע לאותו אדם להשתקם.
עברתם אירוע דומה? לא בטוחים אם אתם יכולים להגיש תביעה לביטוח לאומי? הגעתם למקום הנכון. המאמר הבא יעזור לכם להבין מה נחשב לתאונת עבודה, וכיצד מומלץ לפעול לאחר מקרה שכזה.
מה נחשבת תאונת דרכים בדרך לעבודה?
מוסד הביטוח הלאומי מכליל תאונות דרכים תחת הקטגוריה תאונת עבודה. בפסקה הזו נעבור על כל מה שנחשב לתאונת עבודה שגוררת אובדן כושר עבודה:
-תאונת דרכים שמתרחשת בדרך אל או ממקום העבודה, או במעבר בין מקום עבודה אחד לאחר.
-תאונה שמתרחשת בשעת ובמקום העבודה (או בסביבה הכי קרובה לו) תוך שאותו אדם פעל למען הצלה או מניעת נזק לגוף או רכוש.
-פגיעה של אדם אחר עם חפץ קיים במקום העבודה (או בסביבה הכי קרובה לו), ובתנאי שלנפגע אין חלק בפגיעה.
למבוטחים שכירים יש עוד כמה סעיפים שמאפשרים להם להגיש תביעות תאונות עבודה:
- תאונה שמתרחשת במקום שבו אותו אדם יושב לאכול בשעת הפסקת צהריים (שנקבעה על ידי המעסיק ולא אורכת יותר משלוש שעות). וגם בדרכו מהעבודה אל אותו מקום, או בחזור ממנו.
- חברים בוועד העובדים של העבודה – תאונה שהתרחשה בשעת מילוי תפקידם, או בדרכם לבצע את עבודתם ובדרכם חזרה.
- תאונה שמתרחשת בדרך מהבית או העבודה אל מקום שבו מתבצעת בחינה מקצועית (על פי חוק שירות התעסוקה וחוק החניכות), או בדרך חזור ממקום הבחינה אל העבודה או הבית.
גם תקיפה (כולל תקיפה מינית) תיחשב לפגיעת עבודה אם היא גורמת לנזק גופני ונפשי שמצריך טיפול רפואי, ומצדיקה הגשת תביעה נגד ביטוח לאומי.
חשוב לציין שתאונה המתרחשת בדרכים לא תיחשב כתאונת עבודה אם אותו אדם סטה מדרכו המקובלת או עשה הפסקה שלא לצורך מילוי חובותיו כלפי מקום העבודה והמעסיק (או שלא לצורך עיסוק במשלח יד אם מדובר במבוטח עצמאי).
גם בסעיף זה יש כמה מקרים חריגים. אם הסטייה מהדרך התבצעה לצורך הדברים הבאים, היא תיחשב לתאונת עבודה – תפילת בוקר בבית תפילה ציבורי שבו הוא מתפלל, או ליווי של ילד – עד גיל 10 או בעל ליקוי שכלי/גופני שזקוק לליווי – אל מוסד חינוכי (גן, גנון, בית ספר וכו').
כיצד יש לנהוג אחרי תאונה כזו?
על מנת להגיש תביעה על תאונה, במסגרת מיצוי זכויות רפואיות שמגיעות לנפגעי תאונות עבודה תצטרכו לפעול בדיוק וחוכמה. את התביעה יש להגיש למוסד הביטוח הלאומי תוך זמן סביר מרגע התרחשות התאונה אחרת יחול על המקרה חוק התיישנות. כיום הזמן עומד על שנה מעת הפגיעה.
תידרשו למלא טפסים באתר ביטוח הלאומי. אלה כוללים דו"ח רפואי מפורט שמתאר את הפגיעה הגופנית, אישורי היעדרות מהעבודה, ממצאי אשפוז וכו'. בגדול, מומלץ מאוד לאסוף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שתומכים בטענת הזכאות שלכם לגמלאות.
ברמת העיקרון, הפיצוי שביטוח לאומי מעניק נועד לאפשר לנפגעים לממן את ההוצאות הרפואיות, ולהוות תחליף למשכורת החודשית. גובה וסוג הפיצוי ייקבעו על פי השפעת התאונה על יכולת ההשתכרות של אותו אדם.
חשוב לציין שאם התאונה הובילה לפגיעות משמעותיות בלתי ניתנות לשיקום, יהיה עליכם להגיש בקשה לנכות כללית.