ישנם מקרים בהם רשלנות רפואית בהריון אינה תוצאה של פענוח שגוי של בדיקה או הליך רפואי שהסתבך, אלא פשוט תוצאה של הדרכה לקויה. והתוצאות יכולות להיות טרגיות לא פחות. בערב חג זוג הורים שוחררו לביתם לאחר לידה בן בכור. אבל אווירת החג הפכה לחלום בלהות כאשר התברר שבית החולים לא הדריך את האם בפעולה הבסיסית ביותר.
רשלנות בלידה גרמה לנזק מוחי בלתי הפיך
כך בדיוק קרה עם חדווה (שם בדוי), שהלידה הראשונה שלה עברה ללא סיבוכים, ובסופה היא ובן זוגה חבקו תינוק בריא. היה זה ערב ראש השנה. אלא שפחות מיממה לאחר ששוחררו מבית החולים, ההורים מיהרו לחזור אליו, כאשר הרגישו שמשהו לא בסדר עם התינוק. בתוך זמן קצר התגלה האסון: התינוק סבל מהיפוגליקמיה (תת סוכר בדם), כתוצאה מצום ממושך בשל כך שלא הצליח לינוק, ונגרם לו נזק מוחי נרחב ובלתי-הפיך.
"מספר שנים לאחר המקרה, חדווה הגיעה למשרדי וסיפרה לי על השתלשלות העניינים באותם הימים, בבקשה שאייצג אותה בתביעת רשלנות רפואית שביקשה להגיש", מספר עו"ד רשלנות רפואית שי פויירינג. "חדווה סיפרה שזו הייתה לידתה הראשונה, וכבר במחלקת היולדות חוותה קושי גדול להניק, לכן הצוות הרפואי נתן לתינוק תחליפי מזון".
רשלנות רפואית בלידה: שוחררה מבלי לדעת איך להניק
באופן תמוהה, חדווה שוחררה מבית החולים כשהיא עדיין לא שולטת בידע בסיסי לגבי ההנקה: כיצד להניק? כמה להניק? וכל כמה זמן? לאור העובדה שהיה זה ערב חג, היא גם לא יכלה לקנות תחליפי מזון לתינוק. כשהגיעה לביתה הניקה את בנה, או לפחות ניסתה. במשך הלילה הוא היה חסר שקט. בבוקר נרגע, ו-חדווה הייתה בטוחה שהוא הוזן כראוי. בהמשך, ניסתה להניקו בצהריים, אך הוא לא הביע עניין לינוק. חדווה הניחה שהוא שבע. רק בשעות הערב, כשהחל לפרכס, הבינה את גודל הצרה, ונסעה במהירות לבית החולים. זה היה מאוחר מדיי. בשלב זה התינוק סבל, כאמור, מתת סוכר בדם, והצוות הרפואי כבר לא יכול היה לסייע.
בית החולים התרשל בהדרכת האם בהנקה
באוגוסט 2022 הגיע לסיומו ההליך המשפטי: בית המשפט המחוזי חייב את בית החולים לפצות את התובעים בכ-5 מיליון שקלים. בפסק הדין נקבע שההיפוגליקמיה אמנם התרחשה ביממה השלישית לחיי התינוק, לאחר השחרור מבית החולים אך היא נגרמה בשל רשלנותה של הנתבעת בכל הקשור להדרכת האם בעניין ההנקה והזנתו של התינוק.
"בית המשפט קבע שעל אף הקושי שחוותה האם במהלך 36 השעות הראשונות לאחר הלידה להניק ביעילות את התינוק, הרי שהצוות שהיה מודע לקושי, אבל לא הדריך את ההורים כיצד להתגבר על הבעיה", מסביר עו"ד פויירינג. לטענתו, חוסר המודעות מצד ההורים נבע מכך ש"מדובר בהורים צעירים, שהיו חסרי ניסיון בטיפול בתינוקות, ואשר שוחררו לאחר 36 שעות בלבד מהלידה, בצהרי ערב חג, ללא כל תמיכה ועזרה של בעל ניסיון בטיפול הדרוש לתינוק".
עו"ד פויירינג מוסיף ואומר כי בית המשפט התייחס לעובדה שהילוד לא הונק בחדר הלידה ולכך שלא הביאו לאם את התינוק על מנת להניקו במשך 13 שעות חייו הראשונות, שבמהלכם גם לא סופק לו תחליף מזון – כלומר שהה בצום מוחלט.
לדבריו, "ניסיונות ההנקה נכשלו בזה אחר זה, ובכל אחת מן הפעמים האחיות סיפקו לאם בקבוק ובו תחליף מזון. וכך למרות שההנקה לא התבססה, כבר לאחר 36 שעות אשפוז, שוחררו ההורים לביתם מבלי שניתנו להם הוראות בדבר צורך אפשרי תחליפי מזון ומבלי שבוצעה הערכה לגבי רמת הידע של ההורים בנושא".
רשלנות רפואית בלידה: קבוצת ג'סטיס לעזרת התובעים
בתביעות נבחרות ג׳סטיס מכסה עבור תובעים את כל עלויות התביעה (כולל עלויות חוות הדעת היקרות, שעלותן יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים לתביעה), ובמקרים של פגיעה קשה אף מקדימה עבורם חלק מהפיצוי הסופי להיום – כדי שיוכלו לשמור על איכות חייהם לאורך שנות ניהול ההליך המשפטי הארוך.
בנוסף, ג'סטיס מספקת לתובעים חוות דעת רפואיות ממומחים רפואיים מובילים, עליהן מבוססת התביעה – תוך כיסוי מלוא העלויות. בכך קבוצת ג'סטיס מאפשרת לתובעים לזכות בפיצויים ובצדק – במהירות, בקלות ובלי להוציא כסף מהכיס. ג׳סטיס עובדת על בסיס הצלחה בלבד (לא זכית – לא שילמת), וכל סכום שהיא מעניקה לתובע נשאר אצלו בכל מקרה.
קבוצת ג׳סטיס היא המובילה הישראלית בתחום נזקי הגוף ובעלת התמחות מיוחדת ברשלנות רפואית בכלל וברשלנות רפואית בלידה בפרט. כמו כן, ג'סטיס מסייעת במקרי תאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות תלמידים, נפילות במקומות ציבוריים ועוד. ג׳סטיס מאפשרת לכל נפגע, מכל רקע כלכלי ואישי, לקבל את יומו בבית משפט ולממש את זכות הגישה לערכאות. בכל שנה, ג׳סטיס משקיעה עשרות מיליוני שקלים בתביעות של אלפי תובעים, ומסייעת להם לזכות בפיצויים בשווי מאות מיליוני שקלים. ג׳סטיס הוקמה על ידי שופטים בדימוס ועורכי דין בכירים, בעלי עשרות שנות ניסיון במצטבר ואלפי תיקים מוצלחים. החל משנת 2022, בית ההשקעות מיטב הוא בעל השליטה בג׳סטיס.